Valkoiset puuvillaiset vaatekappaleet, kuten paidat, esiliinat, alushameet ja sukat, ovat vuosien säilytyksen jälkeen saattaneet kellastua tai ruskettua. Värjäytymät johtuvat sekä valon ja ilmassa olevien epäpuhtauksien, että edellisistä pesuista kankaisiin jääneiden kemiallisten aineiden vaikutuksesta. Vaatekappaleet on myös voitu säilyttää käytön jälkeen puhdistamattomina, vaikka vaate toki likaantuu jo yhdestä käyttökerrasta. Kankaisiin tarttuu aina käytön yhteydessä ihosta erittyvät rasva ja tali, hiki ja happamat aineet, jotka pitkään säilytettäessä kiinnittyvät kankaaseen lähes pysyvästi. Käytön aikana kankaisiin on saattanut tulla muitakin tahroja, jotka olisi pitänyt poistaa mahdollisimman pian. Pinttyneitä tahroja voi olla myöhemmin lähes mahdotonta poistaa.
Vanhoja vaatteita ei milloinkaan tule pestä pesukoneessa, sillä koneen mekaaninen rasitus on liian voimakas. Kankaat saattavat kestää yhden pesukerran, mutta tuskin enempää. On myös huomattava, että klooria sisältävät valkaisuaineet poistavat kankaasta kaikki värit. Klooriaineita ei saa huuhdottua täysin pois, vaan kankaassa olevat jäämät vaurioittavat kuituja. Kellastuneen, mutta pesunkestävän valkoisen vaatteen helpoin valkaisumenetelmä on pesu lämpimällä tai hieman kuumalla vedellä. Pesuveden lämpötilan tulee tällöinkin olla käsille siedettävää, mitään keittopesua ei ole syytä tehdä.
Jos valkoisissa puuvilla- tai pellavavaatteissa on värillisiä kirjontaosia, on niissä olevien kaikkien värien pesunkesto tutkittava kastelemalla värillistä kohtaa (vaatteen saumanvarassa tai muussa huomaamattomassa paikassa) pesuaineliuoksella ja imeyttämällä tätä kohtaa painon alla 15–30 min. ajan käyttäen kankaan molemmin puolin esim. valkoista talouspaperia. Jos kirjonnoista irtoaa väriä, se näkyy talouspapereissa, eikä vaatetta silloin pidä itse pestä, vaan on syytä ottaa yhteys konservaattoriin.
Mahdollinen tahranpoisto pitää tehdä ennen vesipesua ja kullekin tahra-aineelle sopivaa tahranpoisto-ohjetta noudattaen. Tahranpoistoaineen vaikutusta on kokeiltava johonkin huomaamattomaan kohtaan, sillä käytettävät aineet irrottavat myös kankaiden väriaineita ja saattavat muutenkin vahingoittaa vanhaa kangasta. Tarvittavia kemikaaleja, esim. oksaalihappoa voi ostaa pieninä määrinä apteekista. On huomattava, että tahranpoistoaineiden käyttö edellyttää aina koko vaatteen pesua, jotta kaikki liuotinaineet saadaan poistettua. Samalla myös häipyy kankaaseen helposti syntyvä värillinen nesterengas.
Jos pusero tai esiliina ei ole kellastunut, riittää pesuveden lämpötilaksi viileä tai haalea, kädenlämpöinen vesi. Vaatetta liotetaan ensin pelkässä vedessä noin 15 min. ajan. Pesuaine sekoitetaan huolellisesti pesuveteen, ja vasta sitten vaate laitetaan pesuaineveteen. Vaate pestään kevyesti käsin puristelemalla. Pinttyneitä tahrakohtia esim. kaula-aukossa voi yrittää tehopuhdistaa levittämällä niihin hetkeksi paksua saippua- tai pesuainetahnaa (pieneen vesimäärään sekoitettua pesuainetta).
Käytettävä pesuaine ei saa sisältää optisia kirkasteita, valkaisuaineita tai hajusteita. Kaikki nämä aineet jäävät kankaaseen pesun jälkeen ja joko muuttuvat säilytyksen aikana värillisiksi (esim. vaaleanpunaisiksi) tai muuten vaurioittavat kangasta. Suositeltavimmat pesuaineet kotikäyttöön ovat esim. MiniRisk –käsitiskiainetiiviste, jota käytetään pullossa olevan ohjeen mukaan, sekä Marseille-saippua, josta vuollaan hiutaleita ja niistä valmistetaan pesuaineliuos.
Vaatteet huuhdellaan huolellisesti ja levitetään tai ripustetaan kuivumaan vääntämättä, sillä mitä vähemmän ryppyjä pesun aikana aiheutetaan, sitä helpommin vaatteen saa sileäksi. Silitystä ei tarvita, jos vaatetta ei ole tarkoitus heti käyttää, vaan se pestään vain säilytystä varten. Kun vaate seuraavan kerran otetaan käyttöön, se kellastumien takia ehkä tarvitsee jo uuden pesun ja vasta tällöin myös silityksen. Silitys on kuumakäsittely, joka vahingoittaa vanhoja kankaita. Kankaita ei siis pidä polttaa tulikuumalla silitysraudalla. Mietoja lämpötiloja kokeilemalla löytää kullekin kankaalle sopivan, tarpeeksi silittävän lämpötilan. Höyryä voi käyttää apuna.