Hyppää pääsisältöön
Kuva
Lainattavissa muistelusalkuissa on paljon muistoja herätteleviä esineitä eri teemoittain.
Pääsisältö

Museon toteuttamat pienimuotoiset salkkunäyttelyt ovat kiertäneet jo pitkään ympäri Suomea. Lainattavat muistelusalkut ovat osa museon vanhustyötä. 

Salkkuja voivat lainata niin vapaaehtoiset kuin ammattilaisetkin eläkeläisryhmiin, keskustelukerhoihin ja vanhusten hoitotyön yksiköihin ympäri maata. Muistelusalkut sisältävät esineitä, joita voi kokea monin aistein. 

Muistelusalkkuja varataan verkkolomakkeen kautta: www.lyyti.in/muistelusalkut

Marimekko-muistelusalkku

Marimekko-muistelusalkun tarkoitus on luoda yhteisiä, mukavia sosiaalisia hetkiä Marimekko-muistojen parissa. Marimekko-muistelusalkku on suunnattu erityisesti ikäihmisille.
Salkkua voi lainata esimerkiksi eläkeläisryhmiin, keskustelukerhoihin tai vanhusten hoitotyön yksiköihin.

Salkku sisältää 50 kappaletta Marimekko-kankaista ommeltua pientä pussukkaa, kolme hattua, pöytäliinan, marimekkomuistoja, 10 kpl ”kortteja” Marimekkoelämää-näyttelyjulkaisun sekä salkun käyttöohjeet.

Tekniset tiedot:
Salkun mitat 51 cm x 32 cm x 14 cm 
Paino 4,5 kg
Tilatarve: Pöydälle levitettynä noin 2 m2

Kuva
Suomen käsityön museon muistelusalkut: Marimekkosalkun pussukoita korissa. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
Marimekkosalkusta löytyy kuoseja eri vuosikymmeniltä. 
Kuva
Suomen käsityön museon muistelusalkku: Marimekkosalkun pussukka. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
Marimekkosalkun pussukoita voi hypistellä. 

Pelkkää paperia -muistelusalkku

Pelkkää paperia -muistelusalkun tavoitteena on luoda yhteisiä mukavia hetkiä nykyisten ja entisten jokapäiväisten paperituotteiden parissa. Salkun sisältö on suunniteltu ikäihmisille.

Kaikkia esineitä saa kosketella ja tarkastella. Salkku sisältää mm. pula-ajan paperinarutuotteita, vanhoja postikortteja, setelirahoja ja muita paperisia maksuvälineitä sekä asiakirjoja vuosien takaa.
Salkussa on myös käyttöohjeet.

Tekniset tiedot:
Salkun mitat 71 cm x 41 cm x 20 cm 
Paino 8,3 kg 
Tilatarve pöydälle levitettynä noin 2 m2

Kuva
Suomen käsityön museon muistelusalkut: Paperisalkku. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
Paperisalkun sisältöä avattuna. 
Kuva
Suomen käsityön museon muistelusalkut: Paperisalkun sisältöä, laukku, hattu ja kengät. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
Paperisalkussa näkyy eri aikakausien paperien käyttö. 

Muistelusalkku kansakouluajoista

Lainaa Kansakoulu-muistelusalkku vanhusten kerhoon, hoitolaitokseen tai palvelutaloon. Salkku on suunnattu pääasiassa kansakouluja käyneille ikä-ihmisille. 

Vanhaan pulpettiin on koottu esineitä kouluajoilta, kuten aapinen, kirjoitusvihko, helmitaulu, kirjailtu vohvelikangas ja nokkahuilu. Tavaroista tulee mieleen niin aamuhartaus, lukutunti, laskentotunti, välitunti kuin kotimatkakin. 
Suomen käsityön museon tuottama muistelusalkku kansakouluajoista herättää muistoja kansakouluajoista. Kaikkia salkun esineitä saa kosketella ja tutkia kaikin aistein.

Tekniset tiedot:
Salkun mitat pulpetti 39 cm x 55 cm x 39 cm, kapsäkki 32 cm x 50 cm x 15 cm 
Paino pulpetti 6,8 kg, kapsäkki 7,0 kg 
Tilatarve pöydälle levitettynä noin 2 m2

Kuva
Suomen käsityön museon muistelusalkut: Kansankoulusalkun sisältöä avattuna pöydälle. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
Kansakoulusalkun sisältöä pöydälle avattuna. 
Kuva
Suomen käsityön museon muistelusalkut: Kansankoulusalkun aapiset. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
Kansakoulusalkussa on mukana erilaisia aapisia ja vihkoja. 

Muistojeni ryijy -nostalgiasalkku

Lainaa Muistojeni ryijy -nostalgiasalkku vanhusten kerhoon, hoitolaitokseen tai palvelutaloon.
Suomen käsityön museon tuottama Muistojeni ryijy -nostalgiasalkku herättää muistoja rakkaista ryijyistä, ryijyjen valmistamisesta ja käsitöiden tekemisestä.

Salkussa on kuvia ryijyistä, työvälineitä, materiaaleja tuoksuineen ja miniryijyjä. Kaikkia esineitä saa kosketella, haistella ja tutkia kaikin aistein.

Tekniset tiedot:
Salkun mitat 35 cm x 53 cm x 15 cm
Paino 8,3 kg 
Tilatarve pöydälle levitettynä 1,5-2 m²

Kuva
Suomen käsityön museon muistelusalkut: Ryijysalkun sisältöä avattuna. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
Ryijysalkussa on erilaisia ryijymallitilkkuja ja välineitä. 

Alusvaatteet -muistelusalkku

Alusvaatesalkun avulla muistellaan, miten ennen pukeuduttiin? Millaisia olivat näkymättömissä olleet alusvaatteet? Millaisia kankaita ja minkä värisiä alusvaatteet olivat? Entä minkä muotoisia ne olivat?
Alusvaatesalkku on suunnattu erityisesti ikäihmisille tai nuoremmillekin pukeutumisesta kiinnostuneille. Salkkua voi lainata esimerkiksi eläkeläisryhmiin, keskustelukerhoihin tai vanhusten hoitotyön yksiköihin.

Salkku sisältää naisten ja miesten alusvaatteita eri vuosikymmeniltä: Naisten aluskerrastoja ja alushousuja eri vuosikymmeniltä, alushameen, laamapaidan, naisten ja lasten sukkanauhaliivit, miesten flanellisen aluskerraston, ja jalkarätit. Salkusta löytyy myös tietoa eri vuosikymmenten alusvaatteista.

Tekniset tiedot:
Salkun mitat 51 cm x 32 cm x 14 cm 
Paino 5,5 kg
Tilatarve pöydälle levitettynä noin 4 m2

Kuva
Suomen käsityön museon muistelusalkku: Alusvaatesalkun sisältöä. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
Alusvaatesalkun sisältö on pakattuna rullalaukkuun. 
Kuva
Suomen käsityön museon muistelusalkku: Alusvaatesalkun alusvaatteita viikattuna. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
Alusvaatesalkussa on vaatteita eri sukupolvilta. 

Salkkujen lainaehdot

Laina-aika 
Salkkuja voi lainata 1-4 viikkoa kerrallaan. Jos tarvitset salkkua kuitenkin vain esim. yhtenä maanantaina tee varaus kahdelle viikolle, koska salkkujen laina-aika on välillä tiistai-sunnuntai.

Kustannukset 
Salkun lainaamisesta ei peritä vuokraa. Lainaaja vastaa sen hakemisesta ja palautuksesta. Jos salkku pitää postittaa, ks. tiedot kuluista alla. 

Kuljetukset 
Salkun voi noutaa Suomen käsityön museosta tai se voidaan lähettää vastaanottajalle. Lainaaja vastaa kuljetuksista syntyneistä kuluista molempiin suuntiin. Toimitamme salkun Matkahuollon kautta ja laskutamme 20 €/salkku. Matkahuollon kautta tapahtuvan palautuksen lainaaja maksaa suoraan itse.

Salkkujen noutopaikka
Suomen käsityön museo, Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä
Noudot museon aukioloaikoina ti-su klo 11–17.45. Aukioloajoissa saattaa olla poikkeavuuksia pyhäpäivinä. Tarkista mahdolliset poikkeavat aukioloajat museon nettisivuilta

Salkut noudetaan museon katutasosta, kysy salkkua museon infosta. Salkku palautetaan samaan paikkaan. Kerro museon infon työntekijälle, kun palautat salkun.

Palauttaja huolehtii, että salkku on viimeistään palautusviikon sunnuntaina museolla, jotta seuraava varaaja saa salkun ajallaan. 

Salkkujen varaukset:

Muistelusalkkuja varataan verkkolomakkeen kautta: www.lyyti.in/muistelusalkut

Lisätietoja
Museolehtori Margarita Rosselló Ramón
p. 040 701 7452, [email protected] 

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
muistelu
saavutettavuus