Hyppää pääsisältöön
Kuva
Lainattavissa muistelusalkuissa on paljon muistoja herätteleviä esineitä eri teemoittain.
Pääsisältö

Museon toteuttamat pienimuotoiset salkkunäyttelyt ovat kiertäneet jo pitkään ympäri Suomea. Lainattavat muistelusalkut ovat osa museon vanhustyötä. 

Salkkuja voivat lainata niin vapaaehtoiset kuin ammattilaisetkin eläkeläisryhmiin, keskustelukerhoihin ja vanhusten hoitotyön yksiköihin ympäri maata. Muistelusalkut sisältävät esineitä, joita voi kokea monin aistein. 

Muistelusalkkuja varataan verkkolomakkeen kautta: www.lyyti.in/muistelusalkut

Marimekko-muistelusalkku

Marimekko-muistelusalkun tarkoitus on luoda yhteisiä, mukavia sosiaalisia hetkiä Marimekko-muistojen parissa. Marimekko-muistelusalkku on suunnattu erityisesti ikäihmisille.
Salkkua voi lainata esimerkiksi eläkeläisryhmiin, keskustelukerhoihin tai vanhusten hoitotyön yksiköihin.

Salkku sisältää 50 kappaletta Marimekko-kankaista ommeltua pientä pussukkaa, kolme hattua, pöytäliinan, marimekkomuistoja, 10 kpl ”kortteja” Marimekkoelämää-näyttelyjulkaisun sekä salkun käyttöohjeet.

Tekniset tiedot:
Salkun mitat 51 cm x 32 cm x 14 cm 
Paino 4,5 kg
Tilatarve: Pöydälle levitettynä noin 2 m2

Pelkkää paperia -muistelusalkku

Pelkkää paperia -muistelusalkun tavoitteena on luoda yhteisiä mukavia hetkiä nykyisten ja entisten jokapäiväisten paperituotteiden parissa. Salkun sisältö on suunniteltu ikäihmisille.

Kaikkia esineitä saa kosketella ja tarkastella. Salkku sisältää mm. pula-ajan paperinarutuotteita, vanhoja postikortteja, setelirahoja ja muita paperisia maksuvälineitä sekä asiakirjoja vuosien takaa.
Salkussa on myös käyttöohjeet.

Tekniset tiedot:
Salkun mitat 71 cm x 41 cm x 20 cm 
Paino 8,3 kg 
Tilatarve pöydälle levitettynä noin 2 m2

Muistelusalkku kansakouluajoista

Lainaa Kansakoulu-muistelusalkku vanhusten kerhoon, hoitolaitokseen tai palvelutaloon. Salkku on suunnattu pääasiassa kansakouluja käyneille ikä-ihmisille. 

Vanhaan pulpettiin on koottu esineitä kouluajoilta, kuten aapinen, kirjoitusvihko, helmitaulu, kirjailtu vohvelikangas ja nokkahuilu. Tavaroista tulee mieleen niin aamuhartaus, lukutunti, laskentotunti, välitunti kuin kotimatkakin. 
Suomen käsityön museon tuottama muistelusalkku kansakouluajoista herättää muistoja kansakouluajoista. Kaikkia salkun esineitä saa kosketella ja tutkia kaikin aistein.

Tekniset tiedot:
Salkun mitat pulpetti 39 cm x 55 cm x 39 cm, kapsäkki 32 cm x 50 cm x 15 cm 
Paino pulpetti 6,8 kg, kapsäkki 7,0 kg 
Tilatarve pöydälle levitettynä noin 2 m2

Muistojeni ryijy -nostalgiasalkku

Lainaa Muistojeni ryijy -nostalgiasalkku vanhusten kerhoon, hoitolaitokseen tai palvelutaloon.
Suomen käsityön museon tuottama Muistojeni ryijy -nostalgiasalkku herättää muistoja rakkaista ryijyistä, ryijyjen valmistamisesta ja käsitöiden tekemisestä.

Salkussa on kuvia ryijyistä, työvälineitä, materiaaleja tuoksuineen ja miniryijyjä. Kaikkia esineitä saa kosketella, haistella ja tutkia kaikin aistein.

Tekniset tiedot:
Salkun mitat 35 cm x 53 cm x 15 cm
Paino 8,3 kg 
Tilatarve pöydälle levitettynä 1,5-2 m²

Alusvaatteet -muistelusalkku

Alusvaatesalkun avulla muistellaan, miten ennen pukeuduttiin? Millaisia olivat näkymättömissä olleet alusvaatteet? Millaisia kankaita ja minkä värisiä alusvaatteet olivat? Entä minkä muotoisia ne olivat?
Alusvaatesalkku on suunnattu erityisesti ikäihmisille tai nuoremmillekin pukeutumisesta kiinnostuneille. Salkkua voi lainata esimerkiksi eläkeläisryhmiin, keskustelukerhoihin tai vanhusten hoitotyön yksiköihin.

Salkku sisältää naisten ja miesten alusvaatteita eri vuosikymmeniltä: Naisten aluskerrastoja ja alushousuja eri vuosikymmeniltä, alushameen, laamapaidan, naisten ja lasten sukkanauhaliivit, miesten flanellisen aluskerraston, ja jalkarätit. Salkusta löytyy myös tietoa eri vuosikymmenten alusvaatteista.

Tekniset tiedot:
Salkun mitat 51 cm x 32 cm x 14 cm 
Paino 5,5 kg
Tilatarve pöydälle levitettynä noin 4 m2

Salkkujen lainaehdot

Laina-aika 
Salkkuja voi lainata 1-4 viikkoa kerrallaan. 

Kustannukset 
Salkun lainaamisesta ei peritä vuokraa. Lainaaja vastaa sen hakemisesta ja palautuksesta.

Kuljetukset 
Salkun voi noutaa Suomen käsityön museosta tai se voidaan lähettää vastaanottajalle. Lainaaja vastaa kuljetuksista syntyneistä kuluista molempiin suuntiin. Matkahuollon kautta 16.1.2023 jälkeen toimitetuista lähetyksistä laskutamme 20 €/salkku. Matkahuollon kautta tapahtuvan palautuksen lainaaja maksaa suoraan itse.

Salkkujen noutopaikka
Suomen käsityön museon toimisto, Kilpisenkatu 12, 40100 Jyväskylä
Toimisto on avoinna ma–pe klo 9–14. Poikkeuksia loma-aikoina. 

Palauttaja huolehtii, että salkku on viimeistään palautusviikon sunnuntaina museolla, jotta se voi seuraavana maanantaina lähteä uuteen paikkaan.

Salkkujen varaukset:

Muistelusalkkuja varataan verkkolomakkeen kautta: www.lyyti.in/muistelusalkut

Lisätietoja
Suomen käsityön museon info
p. 050 311 8884 craftmuseum.info@jyvaskyla.fi

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
muistelu
saavutettavuus