Hyppää pääsisältöön
Kuva
Suomen kansallispukukeskuksen toiminnalla on pitkät perinteet.

Asiantuntijamme kansallispukuasioissa

Taina Kangas, kansallispukukonsultti
Suomen kansallispukukeskus
p. 050 311 8889
taina.kangas [at] jyvaskyla.fi

Marja Liisa Väisänen, kansallispukuamanuenssi
Suomen kansallispukukeskus
p. 050 311 8247
marja.liisa.vaisanen [at] jyvaskyla.fi

Suomen kansallispukukeskus vastaa suomenkielisen alueen kansallispukututkimuksesta, uusien pukujen kokoamisesta, pukutarkistuksista ja pukuihin annettavasta koulutuksesta ja neuvonnasta. Kansallispukukeskus esittelee ja tallentaa suomalaisia kansallispukuja sekä muuta perinteistä pukeutumista.

Joitain kansallispukuja on aina esillä Suomen käsityön museon perusnäyttelyssä Komeasti juhlaan. Kansallispukukeskus järjestää näyttelyitä Kuja-näyttelytilassa, työnäytöksiä, työpajoja sekä muita tapahtumia ja vetää kansallispukuaiheisia opastuksia. Lisäksi keskus kouluttaa ja järjestää luentoja kansallispuvuista ja niiden ompelusta. 

Kansallispukukeskuksen henkilökunta palvelee kaikkia kansallispuvuista kiinnostuneita vastaamalla kansallispukuja koskeviin kysymyksiin.

Suomen kansallispukukeskuksen kokoamia tietoja kansallispuvuista löydät Kansallipuvut-sivustolta. 

Suomen kansallispukukeskus toimii Suomen käsityön museon yhteydessä. Keskus perustettiin Jyväskylään vuonna 1991 ja se toimi aluksi Gummeruksenkadulla. Vuonna 2000 kansallispukukeskus muutti Suomen käsityön museon kanssa samoihin tiloihin Kauppakadulle. Vuonna 2010 toimintansa päättäneen Kansallispukuneuvoston tehtävät, kuten pukujen tarkistukset ja uusien kansallispukujen toteuttaminen, siirtyivät Suomen kansallispukukeskukseen. Aiemmin Kansallispukuneuvoston yhteydessä toiminut Kansallispukuraati jatkaa toimintaansa Suomen kansallispukukeskuksen toimintana. 

Lue lisää kansallispukuraadin toiminnasta

Videollaa julkistetaan Kansallispuvun juhlapäivässä Ikaalisten naisten tarkistettu kansallispuku 3.10.2020. ​​​​​​​

Tarvitsetko apua kansallispuvun kanssa?

Suomen kansallispukukeskus tarjoaa myös puhelinneuvontaa keskiviikkoisin ja torstaisin 10-15. 

Tapaamiset sovittava etukäteen.

Kansallispuvun juhlapäivä

Suomen kansallispukukeskus järjestää kansallispuvun juhlapäivän syys-lokakuun vaihteessa. Syy myöhäiseen ajankohtaan tulee asiakkailta – tapahtuman on toivottu sijoittuvan syksyyn, kun kansalaisopistojen kurssit ovat jo alkaneet. Tyypillisesti kansallispuvun juhlapäivässä on kansallispukutarvikkeiden myyntitori, erityyppisiä pukunäytöksiä tai luentoja sekä silloin tällöin myös uusien kansallispukumallien julkistuksia.