Hyppää pääsisältöön
Kuva
Suomen kansallispukukeskuksen toiminnalla on pitkät perinteet.
Pääsisältö

Suomen kansallispukukeskus vastaa suomenkielisen alueen kansallispukututkimuksesta, uusien pukujen kokoamisesta, pukutarkistuksista ja pukuihin annettavasta koulutuksesta ja neuvonnasta. Kansallispukukeskus esittelee ja tallentaa suomalaisia kansallispukuja sekä muuta perinteistä pukeutumista.

Joitain kansallispukuja on aina esillä Suomen käsityön museon perusnäyttelyssä Komeasti juhlaan. Kansallispukukeskus järjestää näyttelyitä Kuja-näyttelytilassa, työnäytöksiä, työpajoja sekä muita tapahtumia ja vetää kansallispukuaiheisia opastuksia. Lisäksi keskus kouluttaa ja järjestää luentoja kansallispuvuista ja niiden ompelusta. 

Kansallispukukeskuksen henkilökunta palvelee kaikkia kansallispuvuista kiinnostuneita vastaamalla kansallispukuja koskeviin kysymyksiin.

Suomen kansallispukukeskuksen järjestämät tapahtumat löydät Suomen käsityön museon tapahtumasivulta. Kurkkaa tästä suoraan tapahtumasivulle

Suomen kansallispukukeskuksen kokoamia tietoja kansallispuvuista löydät Kansallipuvut-sivustolta. 

Suomen kansallispukukeskus toimii Suomen käsityön museon yhteydessä. Keskus perustettiin Jyväskylään vuonna 1991 ja se toimi aluksi Gummeruksenkadulla. Vuonna 2000 kansallispukukeskus muutti Suomen käsityön museon kanssa samoihin tiloihin Kauppakadulle. Vuonna 2010 toimintansa päättäneen Kansallispukuneuvoston tehtävät, kuten pukujen tarkistukset ja uusien kansallispukujen toteuttaminen, siirtyivät Suomen kansallispukukeskukseen. Aiemmin Kansallispukuneuvoston yhteydessä toiminut Kansallispukuraati jatkaa toimintaansa Suomen kansallispukukeskuksen toimintana. 

Lue lisää kansallispukuraadin toiminnasta

Videolla julkistetaan Kansallispuvun juhlapäivässä Ikaalisten naisten tarkistettu kansallispuku 3.10.2020. 

 

Tietopalvelu

Kansallispukukeskuksen tietopalvelu palvelee puhelimitse keskiviikkoisin ja torstaisin 10-15 kaikkia kansallispuvuista kiinnostuneita vastaamalla kansallispukuja koskeviin kysymyksiin. 

Kansallispukutietoa verkossa
Tietoja suomalaisista kansallispuvuista voi etsiä Suomen käsityön museon/Suomen kansallispukukeskuksen ylläpitämältä kansallispuvut.fi sivustolta.

Näyttelyt

Suomen kansallispukukeskus esittelee värikästä pukukulttuuriamme kahdella näyttelyllä.

Kansallispukukeskuksen perusnäyttelyssä Komeasti juhlaan on esillä pukukokonaisuuksia eri puolilta Suomea ja eri aikakausilta. Näyttely esittelee suomalaisten kansallispukujen historiaa, kauneutta, värikkyyttä ja tietenkin tätä päivää. Pukujen lisäksi näyttely kertoo tekstiilien ja valmistustapojen historiasta. Huomio kiinnittyy näyttelyssä pukujen upeisiin yksityiskohtiin kuten pellavaisiin ja villaisiin kankaisiin, tinasolkiin, värikkäiden hameiden raidoituksiin, päähineisiin ja taskuihin.

Näyttely herättelee myös kysymyksiä. Minne esimerkiksi arkiset ja juhlavat vaateparret sitten päätyivät käytön jälkeen?
Näyttely sijaitsee museon pohjakerroksessa.

Vaihtuvien näyttelyiden tilassa Kujalla esitellään perinteiseen pukeutumiseen liittyviä lyhytaikaisia pieniä näyttelyitä.
Kuja-näyttelytila sijaitsee kansallispukukeskuksen tietopalveluhuoneen edustalla museon toisessa kerroksessa.

Opastukset kansallispukunäyttelyihin

Kansan- ja kansallispukuihin keskittyviä opastuksia järjestetään ryhmän toiveiden mukaisesti. Opastukset tulee varata etukäteen joko Suomen käsityön museon infosta tai kansallispukukeskuksen amanuenssilta. Opastuksilla voidaan tutustua esimerkiksi kansallispukujen kertomiin tarinoihin kansan pukeutumisesta.

Miksi kansallispuvun syntymäpäivää vietetään elokuussa? 

Suomalaisen kansallispuvun ensiesiintymisenä pidetään Venäjän keisariparin vierailua Suomeen 5.8.1885. Keisariparia oli vastassa kansanpukujen kopioihin pukeutuneita naisia ja keisarinnalle lahjoitettiin soutuvene, jossa oli suomalaista käsityötä. Veneen soutivat paikalle yhdeksän nuorta neitosta, jotka olivat pukeutuneet kansallispukuihin. Vierailu sai paljon huomiota osakseen tiedotusvälineissä, jonka jälkeen päivää ryhdyttiin pitämään kansallispuvun syntymäpäivänä. Tänä päivänä Suomessa on nelisensataa erilaista kansallispukumallia, joista Suomen ruotsinkieliseltä alueelta noin puolet. 

Kansallispuvun tuuletustapahtumat

Kansallispuvun syntymäpäivän kunniaksi järjestetään kansallispuvun tuuletustapahtumia ympäri Suomea elokuun ensimmäisellä viikolla. Tuuletustapahtumien järjestäminen lähti liikkeelle kansallispukuvalmistaja Soja Murron ajatuksesta saada kansallispukuja näkyvämmin esille ja ensimmäinen tuuletuspiknik pidettiin Imatralla 5.8.2010. Sen jälkeen tapa on levinnyt nopeasti ympäri Suomen. Tuuletustapahtumien kantavana ajatuksena on olla vapaamuotoisia kokoontumisia kansallispukujen ympäröiminä, mutta usein järjestäjinä toimivat yksityiset kansallispukuharrastajat tai Kalevalaisten Naisten paikallisosastot. 

Kansallispuvun juhlapäivä

Suomen kansallispukukeskus järjestää kansallispuvun juhlapäivän syys-lokakuun vaihteessa. Syy myöhäiseen ajankohtaan tulee asiakkailta – tapahtuman on toivottu sijoittuvan syksyyn, kun kansalaisopistojen kurssit ovat jo alkaneet. Tyypillisesti kansallispuvun juhlapäivässä on kansallispukutarvikkeiden myyntitori, erityyppisiä pukunäytöksiä tai luentoja sekä silloin tällöin myös uusien kansallispukumallien julkistuksia. 

 

Asiantuntijamme kansallispukuasioissa 

Taina Kangas, kansallispukukonsultti
Suomen kansallispukukeskus
p. 050 311 8889
taina.kangas [at] jyvaskyla.fi

Marja Liisa Väisänen, kansallispukuamanuenssi
Suomen kansallispukukeskus
p. 050 311 8247
marja.liisa.vaisanen [at] jyvaskyla.fi

Kiinnostaako kansallispukuaiheiset tapahtumat? 

Suomen kansallispukukeskuksen järjestämät tapahtumat löydät Suomen käsityön museon tapahtumasivulta. Kurkkaa tästä suoraan tapahtumasivulle

Tarvitsetko apua kansallispuvun kanssa?

Suomen kansallispukukeskus tarjoaa myös puhelinneuvontaa keskiviikkoisin ja torstaisin 10-15. 

Tapaamiset sovittava etukäteen.

Kansallispuvun juhlapäivä

Suomen kansallispukukeskus järjestää kansallispuvun juhlapäivän syys-lokakuun vaihteessa. Syy myöhäiseen ajankohtaan tulee asiakkailta – tapahtuman on toivottu sijoittuvan syksyyn, kun kansalaisopistojen kurssit ovat jo alkaneet. Tyypillisesti kansallispuvun juhlapäivässä on kansallispukutarvikkeiden myyntitori, erityyppisiä pukunäytöksiä tai luentoja sekä silloin tällöin myös uusien kansallispukumallien julkistuksia. 

Opinnäytetyö

Tutustu kansallispukukonsultti Taina Kankaan kansallispukujen kaavoituksia käsittelevään opinnäytetyöhön vuodelta 2003:

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
Suomen kansallispukukeskus
suomalainen
kansallispuku
tietopalvelu