Komeasti juhlaan
Kansallispukukeskuksen Komeasti juhlaan -osiossa on esillä pukukokonaisuuksia eri puolilta Suomea ja eri aikakausilta. Pukujen lisäksi näyttely kertoo tekstiilien ja valmistustapojen historiasta. Huomio kiinnittyy näyttelyssä pukujen upeisiin yksityiskohtiin: pellavaisiin ja villaisiin kankaisiin, tinasolkiin, värikkäiden hameiden raidoituksiin, päähineisiin, taskuihin...
Näyttely herättelee myös kysymyksiä. Minne esimerkiksi arkiset ja juhlavat vaateparret sitten päätyivät käytön jälkeen?
Entisaikaan kaikki kierrätettiin - pellavaisista osista valmistettiin vuodevaatteita ja villakankaista vällyjä tai hevosen loimia. Arvokkaimmat ja värikkäimmät kankaat päätyivät koristeiksi taskuihin tai esiliinoihin. 1800-luvun lopulta alkaen asut päätyivät lopulta räsymattoihin.
Kansallispuvut ovat toisintoja kansan 1700- ja 1800-luvuilla käyttämistä juhlapuvuista. Ne jatkavat kansanomaista juhlapukuperinnettä, johon kuuluvat taidokkaasti valmistetut ja monimuotoisilla käsityötekniikoilla koristetut puvun osat huopahatuista tykkimyssyihin, sarkaviitoista silkkiesiliinoihin. Kansanomaisessa juhlavaatetuksessa yhdistyvät luontevasti kansanomaisen käsityötaidon lukuisat osa-alueet sekä eri aikakausille ja alueille tyypilliset piirteet ja materiaalit. Osa puvun osista valmistettiin tuolloin kotona, osa ostettiin tai teetettiin ammattilaisilla. Tämä perinne jatkuu kansallispuvuissa.
Komeasti juhlaan -näyttelyn puvut
Komeasti juhlaan -näyttelyssä on esillä pieni otanta suomalaisen kansallispukumaailman värikkäistä puvuista. Kaikki esillä olevat kansallispuvut ovat joko tarkistettuja tai uusia kansallispukuja, jotka on koottu vuonna 1979 perustetun Suomen kansallispukuneuvoston tutkimustyön tuloksena. Vain Etelä-Pohjanmaan puvusta on esillä tätä työtä aikaisempi malli, Härmän pukuna tunnettu vuonna 1921 koottu pukukokonaisuus. Pukulinkit vievät lisätietoihin kansallispuvut.fi-sivustolle.
- Kuopion seudun naisen kansallispuku
- Kuopion seudun miehen kansallispuku
- Kivennavan naisen kansallispuku eli Kivennavan naisen äyrämöispuku
- Pirkanmaan seudun naisen kansallispuku
- Pirkanmaan seudun miehen kansallispuku
- Kymenlaakson eli Anjalan naisen kansallispuku
- Sortavalan seudun miehen kansallispuku
- Keski-Suomen naisen kansallispuku
- Uskelan naisen kansallispuku
- Lopen naisen kansallispuku
- Lappeen kihlakunnan miehen kansallispuku
- Kainuun miehen kansallispuku
- Etelä-Pohjanmaan naisen kansallispuku
Jäitkö kaipaamaan lisätietoja kansallispuvuista?
Kurkkaa Suomen kansallispukukeskuksen sivuille tai kansallispukusivustolle www.kansallispuvut.fi
Tutustu näyttelyyn opastuksessa
Tiesithän, että voit tutustua näyttelyihin myös oppaan johdolla. Opastuksia voi tilata tiedustelemalla niitä etukäteen joko sähköpostilla craftmuseum.info@jyvaskyla.fi tai täyttämällä verkkolomakkeen lyyti.in/Opastustiedustelu.
Tarkemmat tiedot Opastukset-sivulta.