Hyppää pääsisältöön

19.4.2023

Kuva
Miesten kansallispukuihin sopiva selkäreppu on valmistettu pellavasta ja nahasta. Kuva Suomen kansallispukukeskus
Miesten kansallispukujen kanssa käytettävät kantovälineet ovat saaneet toisen vaihtoehdon – kankaisen selkärepun.

Aiemmin tänä vuonna julkaistiin miesten kansallispukuun sopivan olkalaukun ohje. Myös selkärepun ohjeet ja kaava on ladattavissa Suomen kansallispukukeskuksen verkkosivuilla. 

Kansallispukuraadin tekemien selvitysten pohjalta miesten 1700- ja 1800-luvuilla käyttämistä kantovälineistä päädyttiin toteuttamaan sekä nahkainen olkalaukku että kankainen selkäreppu. Esikuvat näille löytyvät Suomen Kansallismuseon kokoelmista. Repun mallikappaleen on valmistanut kansallispukuraadin jäsen Eija Mendelin. Selkärepun valmistusta on tukenut Suomen kansallispukukeskus. 

Kansallispukuraadin hyväksymä kankainen selkäreppu sopii käytettäväksi miesten kansallispukujen kanssa. Repun esikuva on Kansallismuseon kokoelmiin talletettu metsästyslaukku S588. Reppu sopii hyvin myös tavallisten asujen kanssa käytettäväksi, jolloin se ei rajaudu pelkästään miesten selkärepuksi. Reppu valmistetaan valkaisemattomasta pellavakankaasta ja olkahihnat tumman ruskeasta pintanahasta. Valmis reppu voidaan käsitellä vahalla kosteutta kestäväksi.

Selkäreppuun on saatavissa Eija Mendelinin laatimat työohjeet ja kaavat. Ne ovat tulostettavissa Suomen kansallispukukeskuksen verkkosivuilta. 

Työohjeisiin ja materiaaleihin liittyvät tiedustelut [email protected]  

Ladattavat tiedostot
Työohjeet ja pienoiskaavat.
 

Lisätietoja

Taina Kangas, kansallispukukonsultti, Suomen kansallispukukeskus, 050 311 8889, [email protected]