Hyppää pääsisältöön
Kuva
Tarja Walliuksen Hattara Pistot -näyttelystä. Kuva Petra Tiihonen
Pääsisältö

Taitoliiton koordinoimassa PISTOT-näyttelyssä esitellään suomalaista tämänhetkistä käsityön taidetta sekä käsityön, luovuuden ja näkemyksellisen taidon tuloksia. Kesällä 2017 Taitoliitto julkisti haun PISTOT-näyttelyyn, johon tuli 172 teosesitystä 75 taiteilijalta. Kuva- ja tekstiilitaiteilija Ulla Pohjola valitsi teoksia 30 taiteilijalta näyttelyyn, joka oli 13.1.–24.2.2018 CraftCornerissa Helsingissä.

Nyt näyttely on supistettuna Näytönpaikassa. Teoksia on 17 taiteilijalta. Tässä valinnassa otettiin huomioon yllättävät materiaalivalinnat ja pisto-teeman omaperäinen tulkinta, unohtamatta kuitenkaan perinteistä kirjontakäsitystä.

Näyttelyn kuraattori Ulla Pohjola kertoo näyttelyteoksista ja valintaprosessista:
–Näyttelyn teemaa oli käsitelty monipuolisesti eri tekniikoiden ja materiaalien välityksellä. Teosten kirjo oli laaja: esteettisyys, tekninen taitavuus, muodon taju, yllättävät materiaalivalinnat, teosten aiheet ja niiden kautta avautuvat viestit loivat mielenkiintoisen mahdollisuuden tutustua tämän päivän käsityön taiteeseen.

Ilmaisun rohkeus ja ennakkoluulottomuus tulivat esiin monissa näyttelyyn valituissa teoksissa. Joissakin teoksissa kirjonta ei ollut välttämättä edes päätekniikka, vain muutama pisto yhdistettynä muihin tekniikoihin. Monissa teoksissa aiheeksi nousivat korostetusti esiin naisen elämään liittyvät tunteet ja tapahtumat. Vanhat tekstiilit, erilaiset kierrätysmateriaalit ja luonnonkuidut ovat edelleen suosittuja materiaaleja.

– Näyttelyyn lähetetyistä ehdotuksista välittyy valtava innostus ja rakkaus käsitöihin, pieniin ja suuriin pistoihin. On hienoa huomata, kuinka perinteitä toisaalta kunnioitetaan, mutta toisaalta ollaan myös valmiita rikkomaan rajoja, etsimään uusia ilmaisumuotoja.

Pistot-näyttelyn taiteilijat Näytönpaikassa:
Maiju Ahlgrén, Riikka Ajanki, Elina Helminen, Aura Kajaniemi, Marjo Kalavainen, Eliza Kraatari, Marita Lappalainen, Raija Marttinen, Tupu Mentu, Elina Ollikainen, Marja Palmujoki, Johanna Suonpää, Kaisa Törmänen, Leena Vainio, Jana Vyborna-Turunen, Ditte Winqvist ja Eija Zweygberg.

Näyttelyyn liittyy Kirjaillaan-työpaja lauantaina 14.4 2018 klo 12–16. Ohjaajana on kirjailuun hurahtanut Elina Helminen Turusta. Ilmoittaudu pajaan! 
https://www.lyyti.in/Kirjaillaan

 

PISTOT

Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 6.3.–22.4.2018

Lisätietoja

Kikka Jelisejeff, Taitoliitto
p. 040 7523662, kikka.jelisejeff [at] taito.fi 
Taitoliiton näyttely CraftCornerissa Helsingissä 13.1.–24.2.2018

Raija Manninen 
museolehtori, Suomen käsityön museo
p. 040 502 2887
raija.manninen [at] jkl.fi

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
näyttely
kirjonta