Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kansainväliseen kokoelmaan kuuluu matkamuistomaisia esineitä.
Pääsisältö

Valtion kotiteollisuusmuseon kokoelmissa olevaa vanhaa ulkomaista aineistoa täydentävät uudemmat kansainväliset aineistot, jotka ovat aikaisempien tavoin myös kulttuurimatkailijoiden kartuttamia. Osa lahjoituksista sisältää myös kokonaisuuksia tukevaa arkisto- ja valokuva-aineistoa. 

Kokoelmia ovat kartuttaneet mm. Eero Sovelius-Sovio, Tyyne-Kerttu Virkki, Irmeli Suviola, Pentti ja Irma Johansson ja Maija-Liisa Hirvi. Matkamuistokokoelmat ovat käsityönä matkamuistoksi ja elinkeinona valmistettuja esineitä eri puolilta maailmaa toisen maailmansodan jälkeiseltä ajalta ja pääosin 1970-1990 -luvuilta.

Pieni osa kansainvälistä kokoelmaa on syntynyt näyttelytoiminnan yhteydessä yhteistyökumppaneiden lahjoituksista. 

Eero Sovelius-Sovion kokoelma sisältää hänen 1980- ja 1990-luvuilla keräämäänsä aineistoa Etelä-Amerikasta, Afrikasta, Intiasta ja Etelä-Euroopasta. Meksikolainen esineistö käsittää keramiikkaa, naamioita ja tekstiilejä intiaanikulttuureista, afrikkalainen esineistö makonde-veistoksia, masai-heimon koruja, aseita, tekstiilejä ja intialainen pääosin tekstiilejä. Lahjoitus sisältää myös kirjallisuutta ja arkistoaineistoa.

Tyyne-Kerttu Virkki käsityömuseon kokoelmassa on aineistoa nykyisen rajantakaisen Karjalan alueelta Aunuksesta Itä-Karjalasta sekä Eestistä, Kyprokselta ja Meksikosta. Ajallisesti kokoelmat sijoittuvat pääasiassa 1900-luvun alusta nykypäivään pääpainon ollessa sota-ajassa ja sen jälkeisessä jälleenrakentamisen ajassa.  

Irmeli Suviolan keräämä Indonesian käsityötä kuvaava aineisto ajoittuu pääosin 1990-2000 -luvuille, ja sisältää muun muassa kankaita ja punontatöitä. 

Jyväskyläläisten Pentti ja Irma Johanssonin vuoden 2021 testamenttilahjoitus sisältää pariskunnan matkoiltaan mukanaan tuomaa aasialaista taidekäsityötä. Satojen esineiden joukossa on mm. intialaisia tekstiilejä, kiinalaisia ja intialaisia puu- ja metalliesineitä, cloisonné-astioita, tiibetinbuddhalaisia thangkamaalauksia, kiinalaisia posliiniesineitä sekä kupariastioita ja mattoja Intiasta ja Lähi-Idästä. Museon kansainvälisiin kokoelmiin esineistä tallennetaan vain pieni osa, noin 300 esinettä. 

Museonjohtaja Maija-Liisa Hirven työ- tai vapaa-ajan matkoiltaan keräämä käsityönä matkamuistoksi valmistettujen esineiden kokoelma eri puolilta maailmaa: Noin 100-150 esinettä käsittävä kokoelma on peräisin Virosta, Ruotsista, Norjasta, Islannista, Unkarista, eri puolilta Venäjää, Latviasta, Puolasta, Italiasta, Tsekkoslovakiasta, Valko-Venäjältä, Kreikasta, Espanjasta, Portugalista, Taiwanista, Kiinasta, Bangladeshista, Jerusalemista, Vietnamista, Brasiliasta

Lisätietoja: 

Marjo Ahonen
amanuenssi, kokoelmat
p. 050 566 2187
marjo.ahonen [at] jyvaskyla.fi

Asiasanat:  
museo
esinekokoelmat