Hyppää pääsisältöön
Kuva
Sisustustekstiileissä on runsaasti vaihtelua - ryijyistä huoneentauluihin!. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
Pääsisältö

Suomen käsityön museon sisustustekstiilikokoelma on laaja ja sisältää sekä perinteisiä että moderneja kodintekstiilejä maaseudulta ja kaupunkiympäristöstä. Vanhimmat objektit ovat 1700-luvulta, tuoreimmat 2000-luvulta. Kokoelmassa on aineistoa yksityishenkilöiltä, museoilta sekä käsityöalan oppilaitoksista ja organisaatioista, kuten Helmi Vuorelma Oy, Suomen Käsityön Ystävät, Ryijypalvelu Oy, Neovius Oy, Kuopion seudun käsi- ja taideteollisuus ry Taito Savo ja Kiikan mattokutomo. Kokoelmat ovat karttuneet myös oman hanke- ja näyttelytoiminnan kautta.  

Esinekokonaisuuteen kuuluu erilaisia peitteitä, mattoja, ryijyjä, raanuja, verhoja, liinoja ja tyynyjä. Arkistoaineisto sisältää esimerkiksi sisustustekstiileihin liittyvien tapahtumien, näyttelyiden ja tarinoiden taltiointeja (litteroinnit, DVD, CD, nauhat, videokasetit), painotuotteita, lehtileikkeitä ja runsaasti käsityöalan keskeisten suunnittelijoiden tekstiilimalleja niin luonnoksina kuin työpiirustuksina. Valokuvakokoelmassa sisustustekstiilit esiintyvät pääosin esineinä ja dokumentoitujen näyttelyiden yhteydessä. 

Museon sisustustekstiilien suurimman esineryhmän muodostavat noin 60 % osuudella pöytäliinat. Vuonna 2003 aloitetun pöytäliinoihin keskittyvässä keräyshankkeessa kerättiin lahjoitettujen liinojen lisäksi runsaasti muistitietoa ja kuvia liinojen valmistuksesta, käytöstä, niihin liittyvistä tarinoista sekä naisen arjesta 1800-luvulta nykypäivään saakka. Hankkeen ansiosta esinekokoelmissa on nyt noin 1300 pöytäliinaa. 
Museon ryijykokoelman rungon muodostavat 1800-luvun lopulla perustettavaan Valtion Käsityömuseoon kerätyt 1700- ja 1800-luvun kansanomaiset ryijyt. Vuonna 2005 aloitetun keruu- ja tallennusprojektin myötä kokoelmia kartutettiin sekä esineillä että ryijyihin liittyvillä tarinoilla, muistoilla ja valokuvilla. Nyt noin 250 ryijyä sisältävä kokonaisuus muodostaa 11 % museon sisustusesineiden toiseksi suurimman ryhmän. 

 

Lisätietoja: 

Marjo Ahonen
amanuenssi, kokoelmat
p. 050 566 2187
marjo.ahonen [at] jyvaskyla.fi

Asiasanat:  
museo
esinekokoelmat