Hyppää pääsisältöön
Kuva
Maisa Kaarnan teos "Pitkä siesta" vuodelta 1998 kuuluu Suomen käsityön museon taidekäsityön kokoelmaan. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
Pääsisältö

Suomen käsityön museossa taiteilijoiden teoskokoelma sisältää esineitä, luonnosarkistoja sekä niiden valmistusprosessiin liittyviä aineistoja. Taidekäsityön käsite on moniulotteinen. Suomen käsityön museon taideteoskokoelmalla on tunnistettu rajapintoja muiden taidetta ja muotoilua tallentavien museoiden kuten Designmuseon kanssa ja tallennuksen fokuksessa on taiteessakin käsillä tekemiseen liittyvän prosessin tallentaminen ja esille tuominen yhdessä lopputuloksen kanssa. Taidekäsityön tallentamisessa painottuvat käsityömuotoilijoiden työprosessit ja inspiraation lähteet.

Taidekäsityön kokoelmat ovat karttuneet eri tavoin. Taiteilijoiden itsensä aloitteesta on tallennettu takautuvia ja tuotantoa kuvaavia aineistoja, jotka yleensä karttuvat pitkällä aikavälillä ja ovat laajoja. Tällaisia ovat esimerkiksi muotoilija, tekstiilisuunnittelija ja taiteilija Markku Pirin, neuletaiteilija Sirkka Könösen ja poppanamalliston suunnittelusta tunnetun Gittan Kokon kokoelmat. Taiteilijoiden teoskokoelma karttuu myös yksittäisinä aineistohankintoina eri yhteyksissä kuten näyttelyiden, nykytallennuksen ja dokumentoinnin yhteydessä. Kokoelmiin on tallennettu teoksia esimerkiksi kuvataiteilija Ulla Pohjolalta, ekotaiteilija Raija Puukolta, lasimuotoilija Alma Jantuselta, tekstiilitaiteilija Maisa Kaarnalta, paperitaiteilija Sirpa Kivilompololta, tekstiilitaiteilija Sirkka Könöseltä sekä ITE-taiteilija Helinä Savoselta ja Sirkka Muurelalta. 

Lisätietoja: 

Marjo Ahonen
amanuenssi, kokoelmat
p. 050 566 2187
marjo.ahonen [at] jyvaskyla.fi

Asiasanat:  
museo
esinekokoelmat