Hyppää pääsisältöön
Kuva
Lapuan kankureiden kiiltävää pellavaa. Kuva Lapuan kankurit
Pääsisältö

Tekstiilitaiteilija Dora Jung (1906-1980) loi 1950–70-luvuilla Tampellan pellavatehtaalle modernin ja samalla ajattoman tekstiilikokoelman. Lapuan Kankurit on aloittanut rakastettujen klassikkotekstiilien kudonnan uudelleen vuonna 2010 taiteilijan alkuperäisten sidospiirustusten ja kudontaohjeiden mukaan. Lapuan Kankurit on yksi Pohjoismaiden arvostetuimmista jacquard-kutomoista.

Dora Jung on eräs merkittävimmistä suomalaisista muotoilijoista kautta aikojen – damastitekniikan uranuurtaja ja monipuolinen tekstiilitaiteilija. Kuoseiltaan ja väreiltään ajattoman tyylikkäät pellavaliinat ja lautasliinat edustavat vielä vuosikymmenten jälkeenkin suomalaisen designin parhaimmistoa. Dora Jung oli sielultaan ja sydämeltään käsityöläinen, jolle työ tekstiilien parissa oli koko elämä. Dora Jung tunnettiin tinkimättömyydestään ja siitä, että hän vaati itseltään aina parasta. Hän kyseenalaisti materiaalien ja kudontatekniikan rajoitukset, eikä pelännyt tarttua mahdottomiltakaan tuntuviin haasteisiin.

Iloa kauniista arjesta

Ajatus tavallisten suomalaisten kotien kauniimmasta arjesta inspiroi Jungia. Tampellan tehtaalla kudottiin hänen malleistaan taiteilijan signeerauksella varustettuja pöytäliinoja, lautasliinoja ja tabletteja. Liinat sopivat tyyliltään, kuvioiltaan ja väreiltään tämänkin päivän arjen ja juhlahetkien kattauksiin. ”Fantastista, sadunomaista, tunteellista, hienointa” kuvasi tanskalainen lehti keväällä 1970 Dora Jungin töitä Det Danske Kunstindustri Museetin yksityisnäyttelyssä.

Dora Jungin tunnetuin ja rakastetuin damastiliina, 100 Ruusua, syntyi tilaustyönä tavaratalo Stockmannin 100-vuotisjuhliin vuonna 1962. Se on arvostettu designklassikko, joka kulkee perintönä sukupolvelta toiselle. 100 Ruusua on kauniskiiltoinen juhlaliina, jonka runsaaseen ruusukuvioon Dora Jung on saanut kudonnan keinoin ainutlaatuista kolmiulotteisuutta. Pöytäliina on ollut suosittu lahja ja perhejuhlien kaunistaja kodeissa. 

Dora Jung suunnitteli Korkeavuorenkadun kutomossaan myös pienikokoisia damastiliinoja erilaisiin käyttötarkoituksiin: näyttelytöiksi, kotien taide-esineiksi ja yksinkertaisiksi pikkuliinoiksi pöydille. Pikkudamasteista tunnetuimpia ovat Ruusu, Anemone ja Prinsessat. Teemoiltaan uudentyyppiset pikkuliinat edustivat tuttua luonnon, lintujen ja kukkien maailmaa. Dora Jung suunnitteli japanilaistyylisen, väreiltään hienostuneen Anemone-pikkuliinan vuonna 1961. Anemone poikkeaa muodoltaan perinteisistä kateliinoista, sillä Dora Jungin mielestä pyöreälle pöydälle sopi kauniimmin neliönmuotoinen liina.

Dora Jungin kestävää designia edustaa upeasti mm. vuonna 1964 suunniteltu, suomalaista mäntymetsää kuvaava Kaarna. Kuosin tarkkaan harkittu värimaailma sopii myös 2010-luvun skandinaavisiin koteihin.

Kielo-liinan Dora Jung suunnitteli Suomen 50-vuotisjuhlaan vuonna 1967. Kielo kuuluu suomalaisen designin keräilyaarteisiin. Lapuan Kankureiden valmistaman Dora Jung -tekstiilin tunnistaa LK-liiketunnuksesta. Lisäksi liinoissa on Jungin oma tunnus. Dora Jung signeerasi monet pikkuliinansa kangaspuiden muotoa muistuttavalla merkillä, jota hän kutsui hevosekseen, ”min häst”. Pikkuliinoissa hänen signeerauksensa oli tärkeä osa kokonaisuutta, yhdessä Tampellan TL-merkin kanssa. Taidetekstiilinsä Dora Jung signeerasi usein kudotulla nimikirjoituksella tai nimikirjaimillaan.

Lapuan Kankurit

Lapuan Kankurit on vuonna 1973 Lapualle perustettu suomalainen perheyritys. Kutomo suunnittelee ja valmistaa skandinaaviseen kotiin sopivia tekstiilejä, joissa yhdistyvät korkea laatu, kestävyys ja puhdaslinjainen muotoilu. Tuoteperheeseen kuuluu keittiö-, kattaus-, sauna-, kylpy- ja sisustustekstiilejä. Lapuan Kankureiden kutomo on erikoistunut jacquard-tekniikkaan, jolla tarkoitetaan kuvioitujen kankaiden automatisoitua kudontaa. 

Lapuan Kankurit käyttävät tuotteissaan korkealaatuista, pitkäkuituisesta aivinasta valmistettua pellavalankaa ja perheyrityksen tuotemerkillä varustetut pellavatekstiilit ovat suomalaisia avainlipputuotteita. Yritykselle myönnetty Masters of Linen -merkki myönnetään pellavatuotteille, jotka on valmistettu Länsi-Euroopassa ympäristöystävällisesti viljellystä ja kehrätystä pellavalangasta ja jotka täyttävät kuidun viljelylle, jatkojalostukselle ja tekstiilien tuotannolle asetetut tiukat laatuvaatimukset mm. värin ja pesunkeston suhteen.

Kaunista ja kestävää – Lapuan Kankureiden Dora Jung

Näyttely Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 11.1.–10.3.2017

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
näyttely
lapuan kankurit