Hyppää pääsisältöön
Kuva
Nukketaitelijoiden joulunäyttelyssä juhlittiin kartanossa vuonna 2016
Pääsisältö

Suomen Nukketaiteilijat ovat perinteisesti koonneet Suomen käsityön museon Ikkunagalleriaan joulunajaksi teemallisen näyttelykokonaisuuden. Tänä vuonna yleisö pääsee mukaan seuraamaan joulunajan kutsuja kartanossa 1920-luvulla. Katsoja voi eläytyä toiveikkaan ja iloisen 1920-luvun juhlatunnelmaan, eräänlaiseen epookkinäkymään kuvitteellisessa kartanossa, jonka art deco -tyylisiä yksityiskohtia nukketaiteilijat ovat toteuttaneet huolella. Näyttely sopii katsottavaksi koko perheelle ja sitä voi ihailla sekä museon ulkopuolelta että sisätiloista käsin.

Kristallikruunut loistavat kilpaa koristellun joulukuusen kanssa. Väki on pukeutunut aikakauden mukaisesti. Naapurukset ja ystävät juhlistavat joulunaikaa ja mukana on myös lapsia. Sukulaisia on saapunut tilaisuuteen läheltä ja kaukaa. Joku kiiruhtaa juhlavasti koristeltuun aulaan vielä portaissa. Palvelusväellä on omat tehtävänsä ja työnsä kutsuilla tarjoilussa ja järjestelyissä, mutta he seuraavat juhlavieraiden hienostuneita olemuksia kiinnostuneina.

Kokonaisuuden valmistamiseen on osallistunut 18 ahkeraa nukketaiteilijaa eri puolilta Suomea yli 40 nukella. Jokainen tekijä on valmistanut nuket oman näkemyksensä mukaan. Nukketaiteilijat ovat sopineet aiheen ja mittakaavan jo noin vuosi etukäteen ennen näyttelyn rakentamista. Yhteisissä tapaamisissa vuoden mittaan on opiskeltu aikakauden pukeutumista ja sovittu tunnelman luomisen yksityiskohdista. Aiempina vuosina nukketaiteilijoilta on nähty teemoja joulukirkosta, itsenäisyyspäiväjuhlista julkisuuden henkilöineen, vanhanajan joulua tupamiljöössä, pikkukaupungin tunnelmaa myyntikojuineen ja monia muita aiheita.

Nukketaiteilijoiden hyväntuuliset ikkunanäyttelyt ovat jo vuosia olleet Jyväskylän Kauppakadun yksi kiinnostavimmista joulunajan nähtävyyksistä ja niistä on saatu erittäin hyvää palautetta asiakkailta. Yleisöltä on myös kyselty millaisia teemoja he haluaisivat nähdä. 1920-luvun kartanomiljöö joulukutsuineen on yleisön palautteen pohjalta ideoitu näyttely.

Kutsut kartanossa 1920-luvulla – Suomen Nukketaiteilijat ry:n näyttely

Näyttely Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 16.11.2016–8.1.2017

Ikkunanäyttelyä voi ihailla ympäri vuorokauden kävelykadulta osoitteessa Kauppakatu 25

Lisätietoja

Soile Aartiala, Suomen Nukketaiteilijat
p. 0400 669826
aartiala.soile [at] gmail.com

Mikko Oikari
näyttelyintendentti, Suomen käsityön museo
p. 050 553 3880
mikko.oikari [at] jkl.fi

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
joulu