Hyppää pääsisältöön
Kuva
Radikaalien pistojen kirjontatöissä on sanomaa. Kuva Radikaalit pistot
Pääsisältö

Pehmeä radikaalisuus sisältää monta jännää ristiriitaa.

Suomen käsityön museon Näytönpaikkaan on kutsuttu tekstiiliviestejä radikaaleilta pistelijöiltä Jyväskylästä, Tampereelta ja Helsingistä. Radikaalit pistot – ryhmä on jyväskyläläinen feministinen ompeluseura, joka ompelee tai virkkaa radikaaleja viestejä julkisella paikalla kuten kahvilassa erilliseen tauluun tai suoraan kohteeseen vaikkapa urheilukenttää ympäröivään aitaan. Radikaaleja pistelijöitä yhdistää itse tekeminen, viestien sisältö ja niiden julkistaminen eri kanavia käyttäen. Yhdessä tekeminen on antoisaa, koska käsitöiden tekeminen on hidasta ja aikaa vievää puuhaa. Samalla saa jaettua omat ajatukset niin päästä kuin myös kirjomuksista. Toisille käsitöiden tekeminen on itseilmaisua, toisille taidetta ja toisille julistavaa aktivismia. Radikaalit pistot -ryhmä sai Äkkigallerian katustipendin vuonna 2017. Se myönnetään vuosittain kekseliäästi ja omaperäisesti kaupunkitilassa toimiville taiteilijoille.

Perinteisesti käsitöiden tekeminen on kuulunut jokanaisen perustaitoihin ja niitä on opeteltu pikkutytöstä lähtien. Vuosisatojen ajan pikkutytöt ovat harjoitelleet ompelutaitoja merkkausliinoihin. Niiden vakiokuvioita ovat olleet ristipistoin ommellut aakkoset ja numerot, jotka olivat välttämättömiä lukemisen ja laskemisen alkeita ja myöhemmin liinavaatteiden nimikoimisessa.

Kirjontaa on aina käytetty enemmän tai vähemmän näkyvään viestintään. Ommeltujen huoneentaulujen kukoistuskausi Suomessa oli 1920- ja 1930 luvuilla. Huoneentauluissa viestittiin ruusuin ja korulausein elämänohjeita ja -arvoja, usein kotia, uskontoa ja isänmaata puolustaen. Kamarin seinältä sängyn yläpuolelta on tankattu lauseita: Oma koti kullan kallis, Sortumatta souda Vaikk´ ois vastatuulta, Myrskyä seuraa tyyneys, huolta ja kaihoa viihdytys.

Radikaaleilla pistelijöillä on sama voimaannuttamisen ja kantaa ottavuuden tavoite. Koska käsityö on hidasta, on sen keinoin tehty viesti merkkinä kiinnostuksesta ja aktiivisesta välittämisestä. Valmis työ on pehmeää ja helposti lähestyttävää. Yksityinen ja julkinen sekoittuvat, kun omalle seinälle tehty työ tavoittaa tuhansia kauppakeskuksen tai facebookin seinällä. Viestin sisältö voi tuntua radikaalilta kodin seinien ulkopuolella: Nussittuna nukkuisit sikeästi, Hallitus kusee sua silmään, My body My rules.

Pehmeä julistaminen tai voimalauseiden ompeleminen eivät vaadi erityisiä käsityötaitoja eivätkä välineitä; vain palan kangasta, neulan ja lankaa. Kirjonta on Taitoliiton valitsema vuoden 2018 käsityötekniikka. Radikaali pehmeily näkyy myös museon tämän vuoden ohjelmassa ja sen aloittaa Radikaalien pistojen työpaja torstaina 1.3.2018 klo 16–19. Pajan ohjaa kuvataiteilija Sirpa Varis. Tervetuloa pistelemään, radikaalisuus asteen voit itse määritellä.

Lisätietoja Jyväskylän Radikaalisen pistojen tapaamisista:
Instagramissa: @radikaalitpistotjkl
Facebookissa: facebook.com/radikaalitpistotjkl

 

Radikaalit pistot

Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 9.1.–4.3.2018

Lisätietoja

Raija Manninen 
museolehtori, Suomen käsityön museo
p. 040 502 2887
raija.manninen [at] jkl.fi

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
näyttely
kirjonta
feminismi