Hyppää pääsisältöön
Kuva
Tampereilainen PIHKA collection valmistaa mm. laukkuja. Kuva PIHKA collection
Pääsisältö

Tamperelaisen PIHKA collectionin myyntinäyttelyn Waste not – Pihkassa nahkaan idea syntyi hävikkinahasta, jonka syntymistä Pihkassa pyritään välttämään mahdollisimman hyvin. Vuonna 2013 perustetun Pihkan toimintaa ohjaa kolme tärkeää arvoa: lähituotanto, lähestyttävyys ja yksilöllisyys. Näyttelyssä keskitytään arvoista ensimmäiseen, lähituotantoon. Näyttelyn avajaispäivänä perjantaina 15.3. klo 14–17 asiakkaat pääsevät tekemään tuotteiden valmistuksesta syntyneestä hävikkinahasta itselleen PIHKA malliston Hapsu-avaimenperiä ja Nippu-johdonjärjestelijöitä.

Pihkalle lähituotanto merkitsee kotimaista suunnittelua ja valmistusta, tuottajien tuntemista ja mahdollisimman läheltä hankittuja materiaaleja. Lähituotantoon kiteytyy lisäksi tuotteiden ja tuotannon kestävyys ja laatu. Tuotteiden kestävyys tarkoittaa Pihkalle tuotteiden pitkäikäisyyttä niiden sesonkien yli ulottuvassa muotoilussa, materiaalien kulutuksenkestossa sekä tuotteiden huollettavuudessa ja korjattavuudessa. Tuotannon kestävyys taas merkitsee harkittuja kaavarakenteita ja hävikin välttämistä.

PIHKA collectionin asiakkailleen tarjoama yksilöllinen palvelu rakentuu kolmen eri tavoin taitavan nuoren naisen varaan. Suutarikisälli Maisa Salosen, ekonomi Sofia Salmen ja muotoilija Roosa Mattssonin voimat yhdistyvät ammattiylpeydellä valmistetuiksi kotimaisena käsityönä valmistuneiksi nahkatuotteiksi. Neljänsinä käsinä tekemässä ja toteuttamassa on muotoilija Miia Ylimäki

Nahka on oikukas käsiteltävä

Nahka on luonnonmateriaali ja jokainen vuota on omanlaisensa – laadukkaassakin vuodassa on omat oikkunsa ja epätasaisuutensa. Tästä johtuen hävikkinahkaa syntyy aina. Näyttelyyn valmistettuihin tuotteisiin on hyödynnetty nahkaa, joka ei ominaisuuksiensa vuoksi ole kelvannut PIHKA laukkujen tai kenkien valmistukseen. Kiinnostavalla tavalla leikattujen nahkapalojen muodot on saatu PIHKA avaimenperien ja vedinten sekä johdonjärjestelijöiden kaavoista. Palat on ommeltu kiinni PIHKA laukkujen arkistojen aarteisiin.

PIHKA tuotteiden valmistus vaatii jokaisessa työvaiheessa käsityöllistä osaamista ja tekijänsä harjaantuneisuutta. Kaikki PIHKA laukut ja kengät valmistetaan Suomessa ja jokaisella PIHKA laukulla, kengällä ja korulla on tarina ja tekijä niiden takana. 

“Meille tuotteen tarina on merkityksellinen, ja on ihanaa tietää, että myös meidän asiakkaille tuotteen alkuperällä on väliä. Nahka on arvokas materiaali ja ansaitsee sen mukaisen kohtelun. Nahan käyttö fast fashion -tuotteissa on huolestuttava ilmiö, sillä hyvin hoidettuna nahkainen tuote on erittäin pitkäikäinen matkakumppani”, Pihkasta kerrotaan. 

Nahkaan laatuun ja alkuperään panostetaan

Pihkassa asetetaan korkeat vaatimukset materiaalien alkuperälle. Käytetty nahka on eurooppalaista ja tuotteiden valmistukseen erinomaisesti soveltuvaa. Nahkahankinnat pyritään keskittämään tehtaisiin, joissa nahan alkuperä ja tuotannon vaiheet ovat selvitettävissä. Materiaalin korkeatasoisuutta on korostettu jättämällä laukut vuorittamatta. Kotimaisen tuotannon ja laadukkaiden valmistusmateriaalien lisäksi myös tuotteiden huollettavuus ja pitkäikäisyys ovat Pihkassa sydämen asia. PIHKA mallit ovat muotoilultaan ajattomia ja moneen tyyliin sopivia, ja ne ovat myös suunniteltu korjattavaksi. 

Pihkan työpajassa tehdään laukkuja

Pihka järjestää pikkulaukkukurssin Suomen käsityön museossa pe 26.4. klo 16–20.
Työpajan hinta 160 € sisältää laadukkaan kasviparkitun nahan, muut valmistusmateriaalit, opetuksen ja hyvän meiningin!
Työpajaan mahtuu seitsemän osallistujaa. Työpajaan ilmoittaudutaan ennakkoon verkossa: www.pihkacollection.fi/kurssit-palvelut/ 

Waste not – Pihkassa nahkaan

Näyttely Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 15.3.–19.5.2019 

Lisätietoja:

Roosa Mattsson, muotoilija, PIHKA collection, roosa [at] pihkacollection.fi
Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo, p. 050 553 3880, mikko.oikari [at] jyvaskyla.fi

Asiasanat:  
museo
näyttely
Ikkunagalleria
nahka