Hyppää pääsisältöön
Kuva
Lasitaiteilija Katja Rauhamäen teos Plus-Minus Vision. Kuva Materia ry
Pääsisältö

Suomen käsityön museon Näytönpaikkaan rakentuu Keski-Suomen muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Materia ry:n jäsenten vuosittainen näyttely, jossa Materian jäsenet esittäytyvät omalla tuotannollaan. Materialisoituneet-näyttely on esillä Näytönpaikassa 22.9.–8.11.2020. 

Materialisoituneet-näyttelyssä tuodaan esiin paitsi eri materiaalien mahdollisuuksia, myös niiden taitajia. Näyttelyyn osallistuu seitsemän Materia ry:n jäsentä, joista jokainen on erikoistunut eri materiaaleihin. Rakukeramiikkataiteilija Anitta Asunta-Planen töissä kuvastuu suomalainen luonto, Sari Linnan taidekäsityössä pääroolissa on piirtäminen, lasitaiteilija Katja Rauhamäki on erikoistunut lasin uusiokäyttöön, Popper designin Anu Rinkinen yhdistää piensarjatekstiileissään naivistiset kuvat ja tarkan viivan, arkkitehti Juhani Risku kehittää arkkitehtonista muoto-oppia, huopataiteilija Leena Sipilä hyödyntää töissään kierrätysmateriaaleja ja Marianne Tiitinen-Ritvanen on uutena materiaalina tutustunut peilien hyödyntämiseen. 

“Materiaali vie mennessään uusille poluille, joka parhaimmillaan johtaa uusiin tulkintoihin. Materiaalituntuma käsillä tehden on tärkeää niin käsityöntekijälle kuin suunnittelijalle. Tutkimme materiaalien mahdollisuuksia ja tuomme ne teosten kautta yleisölle tutuksi ja tutkittavaksi”, kertoo lasitaiteilija Katja Rauhamäki. 

Materia ry edustaa useita eri taideteollisuuden osaamisalueita, käsityötaitoja ja eri materiaalien tuntemusta. Yhdistyksen jäsenet ovat pitkän linjan ammattilaisia ja joukossa on taidekäsityöläisiä, suunnittelijoita ja muotoilijoita. Teokset syntyvät usein rakkaudesta materiaaleihin ja niiden monipuolisuuteen tai tiettyihin yksityiskohtiin.

Näyttelyn tekijät ja teokset

Anitta Asunta-Plane on rakukeramiikkataiteilija, jonka taiteessa kuvastuvat Suomen luonto ja sen eläimet, maustettuna ranskalaisella värimaailmalla. Kivisavi muotoutuu suunnittelupiirustuksen, kaavan ja levytekniikan avulla kolmiulotteisiksi linnuiksi, eläimiksi ja viime aikoina myös palapelimaisiksi asetelmiksi seinille.

Sari Linna on taidekäsityöläinen, jonka teoksissa lähtökohta on piirtäminen. Myös metallilangalla voi piirtää ja työt ikään kuin piirretään suoraan ilmaan. Näyttelyssä oleva teos on valmistettu alumiinilangasta punoen.

Katja Rauhamäki on lasitaiteilija ja taideteollinen muotoilija. Viime vuosina Rauhamäki on erikoistunut taiteessaan vanhan lasin uudelleen käyttöön. Näyttelyssä esillä oleva teos on valmistettu vanhoista silmälasilinsseistä. Käytöstä poistunut materiaali saa teoksissa uuden elämän. Plus-Minus-Vision -valoteos on valmistettu kuparifoliotekniikalla linssit yksitellen yhteen juottamalla.

Anu Rinkinen (Popper design) on tekstiilinvärittäjä omalla uniikilla tekniikallaan. Kankaalle piirtyy naivistisia kuvia lennokkaan tarkalla viivalla. Kuviot saavat kolmiulotteisen muodon pensselin ja värien yhteistyöstä. Kankaista syntyy uniikkeja teoksia, piensarjatekstiilejä – käyttötaidetta. Tähän näyttelyyn on valmistunut tutkiva teos Oma kuva, mikä toteutuu usealla kankaan työstötekniikalla. 

Juhani Risku on arkkitehti, joka kehittää arkkitehtonista muoto-oppia, piirtäen ja muotoillen eri materiaaleista asumuksien malleja. Esillä olevat arkkitehtoniset konseptit, arkkitektonit, on tehty mm. puusta, savesta, kipsistä ja metalleista. Hänen toteuttamansa asunnot ja rakennukset noudattavat näitä muotoja ja rakenteita.

Leena Sipilä on jyväskyläläinen huopataiteilija. ”Katselen, kummastelen ja uppoudun ideoimaan ja suunnittelemaan. Huovutan mielelläni yksilöllisiä vaatetus- ja sisustuskankaita, asusteita ja koruja. Olen innostunut kierrätyksestä ja hyödynnän sitä töissäni. Puurran yhtä aikaa monien ongelmien kimpussa. Arjen kaaos pitää minut liikkeessä, herkkänä uudelle ja löytämään omat ratkaisuni.”

Marianne Tiitinen-Ritvanen on taideteollinen muotoilija, jonka rakkain alue muotoilu- ja käsitöissä ovat puutyöt ja korut. Marianne kokee tärkeänä säilyttää avoimen ja seikkailullisen ajattelun, ja siksi on viime aikoina käyttänyt materiaalina mm. peiliä. Esillä Näytönpaikassa on kauniita, pieniä ja ihanaa tunnelmaa säteileviä peilitöitä.

Materialisoituneet

Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 22.9.–8.11.2020

Lisätietoja

Raija Manninen, Suomen käsityön museo, museolehtori, p. 040 502 2887, raija.manninen [at] jyvaskyla.fi 

Katja Rauhamäki, Materia ry, p.  050 413 5633, katja.rauhamäki [at] gmail.com
Materia ry, www.materiary.fi

Asiasanat:  
museo
näyttely
taide
muotoilu