Hyppää pääsisältöön
Kuva
Anenome-sormus sormessa. Osa Proton myyntinäyttelyä Suomen käsityön museossa. Kuva Muotoiluyhdistys PROTO
Pääsisältö

Muodosta käsin -myyntinäyttelyyn on koottu PROTO – Pohjois-Suomen muotoilijat ry:n jäsenten käsin muotoiltuja tuotteita, joiden kantava teema on pohjoinen ulottuvuus ja asenne. 11 käsityöläisen ja muotoilijan tuotteet tuovat tuulahduksen pohjoista luontoa, suomalaista mytologiaa ja kestäviä ratkaisuja Jyväskylään. Myyntinäyttely on esillä Suomen käsityön museossa 27.5.–27.8.2023.

Muotoilun kenttä on laaja ja se kattaa osa-alueita aina teollisesta ja strategisesta muotoilusta graafiseen suunnitteluun ja taideteolliseen muotoiluun. Mukaan mahtuu kuitenkin myös muotoilua, joka tehdään käsin. Aidot materiaalit, ympäröivä luonto ja suomalainen perinne inspiroivat myös näyttelyn tekijöitä. Näyttelyyn mahtuu niin hopeasepän, tekstiilisuunnittelijan, jalkinemestarin kuin paperi-, keramiikka- ja kuvataiteilijoidenkin tuotteita. Inarista, Oulusta, Rovaniemeltä, Torniosta ja Limingasta tulevat tuotteet herättävät henkiin pohjoisen herkän luonnon, mutta tuovat mukanaan hiukan japanilaista muotoiluajattelua. Kaikissa tuotteissa on läsnä materiaalin kunnioitus ja kestävä tuottaminen.

PROTO ry on 1987 perustettu muotoilijoiden yhdistys, jossa on yli 120 jäsentä. Yhdistyksen kotipaikkana toimii Oulun Pikisaaressa sijaitseva, vuonna 2022 perustettu Muotoilukeskus PROTO.

Näyttelyn tekijät

Ami Avellán Jewellery
Ami Avellán on tietoisesti etsinyt erilaista ulkonäköä hopean pintaan. Inspiraation lähteenä on vanha, perinteinen filigraanitekniikka. Yksityiskohdat kimmeltävät kuin pakkaspäivän kuura. Avellán valmistaa korut käsin pajassaan Inarissa jo yli 25 vuoden kokemuksella. Korut ovat vieneet häntä ympäri Pohjoismaita - opiskelua Ruotsissa, kultasepän työtä Norjassa ja Suomessa opettajana. 

Ami Avellán Jewellery on perustettu 2013 Inariin, perinteitä ja laatua kunnioittaen.
www.amiavellan.com

Taveämmi
Taveämmi eli Virpi Jääskö on inarilainen käsityöläinen ja jalkinemestari. Hän tekee käsin kenkiä, joilla on tarina ihmisille, joilla on suunta. Jääskön polku käsityöläiseksi kulki poronhoidon ja siihen liittyvien perinnekäsitöiden kautta suutariopintoihin Kankaanpäähän. Jalkinemestariksi hän valmistui 2021.

Jääskö valmistaa moderneja pieksuja tilauksesta sekä muitakin nahkatuotteita. Asiakkaiden tarpeet sekä kunnioitus arvokkaita materiaaleja kohtaan haastavat luomaan ja tekemään myös nahan ylijäämäpaloista. Niissä mukana on usein poro tai poronhoito, materiaalina tai perinteisenä käsityötekniikkana.
taveammi.fi

Aika Felt Works
Toimiva muotoilu, aidot materiaalit ja rehellinen ammattitaito. Nämä ovat Aika Felt Worksin perusta. Aika Felt Works on yhden naisen yritys, jonka japanilainen muotoilija Aika Urata perusti vuonna 2005. 

Uratalla on koulutustausta ympäristösuunnittelusta (huonekalut ja arkkitehtuuri) sekä teollisesta muotoilusta. Työhuone sijaitsee Rovaniemellä ja hän valmistaa kaikki tuotteet siellä käsin. Urata käyttää vain korkealaatuista, aitoa villahuopaa, joka on valmistettu Saksassa ja Italiassa. Villahuopa on biohajoavaa.
aikafeltworks.com

Paperivalo
Paperivalo on eleganttien ja ajattomien käsintehdystä paperista valistettujen sisustustuotteiden ja tervehdysten valmistaja. 

Paperitaiteilija Sirpa Kivilompolo palasi kotikyläänsä Karunkiin vuonna 2007. Hän avasi oman kaupan ja kahvilan täysin remontoituun hirsitaloon. Paluumuutto toi meänkielen murteen uudelleen elämään ja antoi sykäyksen kokonaiselle murremallistolle.
www.paperivalo.fi 

Helena Junttila
Helena Junttila on kuvataiteilija ja taidemaalari, Sodankylän Askan kylästä. Junttila valmistui Vapaan taidekoulusta Helsingissä vuonna 1989.

Junttila tunnetaan tussipiirroksista ja maalauksista, joissa hän kuvaa ihmistä eläinten ja myyttisten hahmojen kanssa. Hänen töissään on voimakas yhteys alitajuntaan. Eläimistä etenkin karhu toistuu usein Junttilan teoksissa. Karhusta on ajan myötä muodostunut taiteilijan omien voimien kuva.
helenajunttila.wordpress.com 

Eija Nevala Design
Eija Nevala Design on julkitilojen sisustustekstiileihin erikoistunut suunnittelutoimisto. Kuosit painetaan Tanskassa paloturvallisille materiaaleille, jotka päätyvät verhoiksi kouluihin ja sairaaloihin ympäri Suomea. Mallistoon kuuluvat myös kotimaassa kudotut verhoilukankaat ja niistä valmistetut tuotteet. 

Tekstiili – materiaalin, värin, pintarakenteen ja kuvion muodostama kokonaisuus – on Nevalaa innostava ja inspiroiva elementti. Tuotekehityksen lähtökohtana on kestävyys niin materiaalien, tuotannon kuin tuotteen elinkaaren näkökulmasta.
www.eijanevala.fi

Vaatelaastari Fabpatch 
Leikkiessä ja liikkuessa vaatteet joutuvat koville ja pienet kulumat ja repeämät ovat arkipäivää. Vaatelaastari FabPatch on helppo tapa korjata tekstiilejä – jopa paikan päällä! Hankaamalla kiinnitettävät tekstiilitarrapaikat ovat kotimainen äitien innovaatio. Valikoimasta löytyy vaihtoehtoja erilaisiin korjaustarpeisiin joustavista legginseistä vaelluskenkiin. 

Vaatelaastari Fabpatchin tehtävä on auttaa ihmisiä pidentämään lempivaatteiden ja -varusteiden elinikää ja olla mukana vähentämässä tekstiiliteollisuuden ympäristökuormitusta. Vuonna 2022 yritys palkittiin Vuoden Designteko ja Vuoden vastuullisuusteko -palkinnoilla.
vaatelaastari.fi 

Pirjo Lempeä
Pirjo Lempeä on valokuvaaja, valokuvataiteilija ja syanotypisti. Hänen välineitään ovat digitaalinen valokuva, syanotypia-vedostaminen ja valokuvat ilman kameraa. Lempeä työskentelee Oulun Pikisaaressa.

Kuutarha-korut ovat syntyneet innostuksesta vanhoihin valokuvien vedostusmenetelmiin ja rakkaudesta pieniin villikasveihin. Lähimetsiköistä ja niityiltä poimitut ketunleivänkukat, oravanmarjat ja saniaiset on valotettu auringossa akvarellipaperille syanotypiavedoksiksi. Jokainen koru on käsityönä tehty miniatyyriteos.
www.lempea.fi

Henna Ryynänen
Henna Ryynänen on kuvittaja, lastenkirjailija, graafikko, kuvataiteilija ja käsityöläinen. Omaa kuvitusalan yritystä hän on luotsannut vuodesta 2013 lähtien. Ryynänen hakee inspiraatiota luonnosta, eläimistä, elokuvista ja kirjallisuudesta. Viime vuosina hän on perehtynyt myös huovutukseen ja tuotekehitystyö on parhaillaan käynnissä.

Ryynänen työskentelee työhuoneellaan Oulun Pikisaaressa, missä luonnonkaunis miljöö huokuu historiaa ja paikka ruokkii mielikuvitusta. 
www.hennaryynanen.fi

Luo Studio
Anne Linna, Oulun Pikisaaressa toimiva keramiikkataiteilija, herättää ainutlaatuiset teoksensa eloon Luo Studiolla dreijan äärellä. Hänen keramiikkateoksensa ovat täynnä persoonallista luonnetta ja luovuuden iloa. Luonto toimii hänelle inspiraation lähteenä.

Luo Studio–- Made by Anne Linna valmistaa ainoastaan uniikkeja keramiikkateoksia ja piensarjoja. Jokainen maljakko on oma yksilönsä. Funktionaalinen estetiikka on lähellä hänen sydäntään, ja hän on täydentänyt käsityötieteen opintojaan hankkimalla oppia japanilaisilta mestareilta.
www.luostudio.fi

NOT Design
Hanna Rauma on oululainen keraamikko, kuvittaja, muotoilija ja kauppatieteiden maisteri, joka inspiroituu unista, maailman käsityöperinteistä ja ongelmanratkaisusta. Kaikenlaiset otukset ja viherkasvit ovat hänelle rakkaita. NOT

Design on perustettu Rauman tarpeesta tehdä kuvituksia ja käyttöesineitä, jotka ilahduttavat ja toimivat hyvin.
Toisessa työssään Rauma luotsaa Pohjois-Suomen muotoilijoita PROTO ry:n toiminnanjohtajana.
not.design/en/shop

Alasivu

Muodosta käsin – PROTO - Pohjois-Suomen muotoilijat ry

Myyntinäyttely Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 27.5.–27.8.2023. 
Katutason näyttelyihin vapaa pääsy.

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä.
Museo on avoinna ti-su klo 11-18. Poikkeuksia aukioloissa pyhäpäivinä. 

Lisätietoja

Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo, p. 050 553 3880, [email protected] 

Tietoja näyttelytilasta

Ikkunagalleria on yksi museon näyttelytiloista, joiden näyttelyitä voi ihailla myös museon ollessa kiinni. Ikkunagalleria on n. 10 m2 laajuinen tila museon katutason ikkunoissa Kauppakadun suuntaan ja tilan läpi kuljetaan museon perusnäyttelyihin. Tilassa esitellään jo kannuksensa saavuttaneiden osaajien tuotteita ja teoksia: käsityöalan ammattilaisia ja taiteilijoita, alan osuuskuntia ja muita yhteenliittymiä.