Hyppää pääsisältöön
Kuva
Villa Onnelin huopatontut Museon pieni joulukauppa -myyntinäyttelyssä Suomen käsityön museossa 2022. Kuva Villa Onneli
Pääsisältö

Suomen käsityön museon kokoama suomalaisen käsityön myyntinäyttely rakentaa jouluista tunnelmaa jo neljättä kertaa! Valikoima suomalaista käsityötä ja muotoilua tarjoaa runsaasti laadukkaita ja kestäviä, suomalaisia vaihtoehtoja pukinkonttiin.

Myyntinäyttelyn valinnoissa painottuvat erilaiset tuotekategoriat ja materiaalit sekä joulunajan lahjoiksi sopivat tuotteet. Mukaan saatiin käsityöläisiä eri puolilta Suomea. Valinnoissa on pyritty nostamaan esiin sellaisia käsityöläisiä, jotka eivät Ikkunagallerian myyntinäyttelyssä vielä ole olleet esillä. Tänä vuonna usealla käsityöläisellä painottui tuotteissa myös ilahduttavan paljon ekologisuus.

Myyntinäyttelyyn valitut seitsemän suomalaista käsityön ammattilaista tarjoavat kuusen alle hurmaavia huopatonttuja, nollahävikkinä tuotettuja keittiötuotteita, heijastavia asusteita ja keraamisia ja hopeisia koruja. Sopivasti pakettiin kääriytyy myös erilaiset laukut ja pussukat, retrohengessä tai Lapin luonnon räiskyvistä väreistä inspiroituneena. Monen pimeään aikaan kuuluvat myös elävät kynttilät ja Museon pienestä joulukaupasta löytyykin monenlaisia mehiläisvahakynttilöitä. 

Museon pieni joulukauppa -myyntinäyttelyyn valitut käsityöläiset aakkosjärjestyksessä

Jussakka, Kaamanen
Lapin vaihtelevat valot ja värit sekä kiehtovat luonnonmateriaalit ovat pohjaton innoituksen lähde. Hullaantuminen väreihin ja tarve ilmaista kauneutta kuljettavat käsityöläistä päivästä päivään. Näin syntyvät Oda K:n tekeminä Jussakan tuotteet ja taideteokset. Myyntinäyttelyyn Jussakalta on matkannut mm. kansallispukukankaiset laukut, kahvipussit ja korvakorut.
www.jussakka.fi

Kristallitalo, Turku
Kristallitalon luonnonmukaisesti materiaaleista käsin valettuja mehiläisvahakynttilöitä on mukava poltella, kun kaamos vallitsee. Mehiläisvahakynttilät luokitellaan WWF:n taholta hiilivapaiksi, sillä sekä soija- että mehiläisvahakynttilät tuottavat palaessaan saman määrän hiilidioksidia, jonka vaha on sitouttanut valmistusvaiheessaan. Mehiläisvahakynttilät ovatkin kynttilävaihtoehdoista ekologisimpia ja niiden paloaika on parafiini- ja steariinikynttilöitä pidempi. 
https://kristallitalo.mycashflow.fi

Leenatta, Ruha
Eteläpohjalaisen Leenatan valikoimaan kuuluu iloisia klassikkolaukkuja ja pussukoita. Leenatta jatkaa perinteisten jenkkikassien ja putkikassien valmistusperinnettä Lapualla. Vuonna 2017 lopettanut Patalaukku valmisti jenkkikasseja Pohjanmaalla jo 50-luvulla. 
www.leenatta.fi

Puputti design, Turku
Korumuotoilija Jenny Puputti valmistaa metsän lumosta runoilevia, voimaannuttavia ja rohkeasti yksilöllisiä koruja. Puputti yksinkertaistaa orgaanisia muotoja, kunnes ne ovat lähes abstrakteja. Yksinkertaisuudesta huolimatta koruista huokuu luonnon lämpöä ja herkkyyttä. Korut suunnitellaan ja valmistetaan suomessa, laadukkaista materiaaleista, luontoa kunnioittaen. Korut valetaan 100% kierrätetystä Eco-hopeasta ja tuotteet ovat Avainlippu-merkittyjä. 
www.puputtidesign.fi

Taikatuu, Anttola
Taikatuun elämänilo koostuu puhtaista ja simppeleistä asioista. Jo yli 25 vuotta käsityön ja iloisen arjen parissa työskennelleen Marketta Eerikäisen tuotevalikoimaani kuuluu yksinkertaisen kauniita lasten- ja aikuisten pellavavaatteita, kangaspuissa käsinkudottuja tekstiilejä sekä kodin ekotuotteita. Museon pienestä joulukaupasta voi poimia mukaan käsintehdyt ekotuotteet, kuten keittiöpyyhkeitä, mehiläisvahakääreitä, keittiösieniä, hedelmäpusseja ja kestosuodatinpusseja.
www.taikatuu.fi

Uniqeco, Helsinki
Tekstiilisuunnittelija Leena Tuomasen vuonna 2008 perustama Uniqeco Design valmistaa ekologisia tuotteita Helsingin sydämessä. Uniqecon tuotteet ovat joko uniikkikappaleita tai pieniä sarjoja ja valmistettu pääosin kierrätetyistä materiaaleista. Museon pienen joulukaupan valikoimaa täydentää Uniqecon heijastavat tuotteet ja keraamiset korut. Uniqecon ihanat ja innovatiiviset käsityönä valmistetut kierrätystuotteet ovat täydellinen vastakohta teolliselle massatuotannolle ja kertakäyttökulttuurille. 
www.uniqeco.com 

Villa Onneli, Saimaanharju
Vuodesta 2016 Villa Onnelia pyörittänyt kuvataiteilija Leena Koskimäki on huovuttanut myyntinäyttelyn valikoimaa täydentämään hellyttäviä, uniikkeja suomalaisesta lampaanvillasta neulahuovutettuja tonttuja ja enkeleitä. Tonttujen asut ja värit vaihtelevat ja kaikilla tontuilla on persoonalliset ilmeet ja jokaisella tontulla nimi. 
www.villaonneli.fi

Museon pieni joulukauppa

Näyttely Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 19.11.–31.12.2022

Museo on avoinna ti-su klo 11-18. Poikkeuksia aukioloissa pyhäpäivinä. 

Käsityöläisten joulutori la–su 10.–11.12.2022 klo 11–18

Jo yli 20 vuotta järjestetty joulutori luo joulun tunnelmaa ja helpottaa lahjaostoksia. Tule tapaamaan tekijöitä tuotteiden takaa ja löydä oma uusi suosikkituotteesi. Samalla tuet suomalaista käsityöyrittäjyyttä. Kurkkaa Käsityöläisten joulutorin myyjät verkkouutisesta

Lisätietoja

Suomen käsityön museon museokauppa
p. 014 266 4370, craftmuseum.info [at] jyvaskyla.fi

Tietoja näyttelytilasta

Ikkunagalleria on yksi museon näyttelytiloista, joiden näyttelyitä voi ihailla myös museon ollessa kiinni. Ikkunagalleria on n. 10 m2 laajuinen tila museon katutason ikkunoissa Kauppakadun suuntaan ja tilan läpi kuljetaan museon perusnäyttelyihin. Tilassa esitellään jo kannuksensa saavuttaneiden osaajien tuotteita ja teoksia: käsityöalan ammattilaisia ja taiteilijoita, alan osuuskuntia ja muita yhteenliittymiä.