Hyppää pääsisältöön
Kuva
Taideseppä Kimmo Tulimetsän taotut tuikkuveneet laiturilla. Kuva Kimmo Tulimetsä

Taottua tunnelmaa – Taideseppä Kimmo Tulimetsä

Näyttely Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 8.1.–13.3.2022

Taideseppä Kimmo Tulimetsä sytytti tulet turkulaisen pajansa ahjoon 25 vuotta sitten. Sen jälkeen ahjosta on syntynyt lukematon määrä mitä erilaisempia tilaustöitä kodin sisustuksesta koruihin omalla uniikilla muotokielellä. 

Taottua tunnelmaa luovat myös muutamat uniikkiveistokset, jotka puhuvat omaa kieltään sepän työn monipuolisuudesta ja luovuudesta. Luonnon vahva vaikutus näkyy kaikessa Tulimetsän muotoilussa ja korut, taide sekä sisustustuotteet saavat kaikki alkunsa ahjon kajossa. Tuotteita valmistetaan pieninä sarjoina, mutta Tulimetsän oma persoonallinen kädenjälki tekee tuotteista helposti tunnistettavia. Tulimetsän tuotteet on tehty kestämään käyttöä ja aikaa, ja omalta osaltaan vastapainoksi nykyajan kertakäyttökulttuurille. Tuotteiden laatu näkyy pienimmissäkin yksityiskohdissa ja asiakkaan toiveet otetaan suurella sydämellä huomioon tilaustöissä. 

Taottua tunnelmaa -näyttelyssä Tulimetsä osoittaa, että sepän työ sisältää muutakin kuin nauloja ja puukonteriä, vaikka traditiot ja perinteet kulkevat työssä mukana. Näyttelyyn tuleekin monipuolinen kattaus niin sisustukseen sopivia valaisimia, viinipullontelineitä ja kynttilänjalkoja kuin korujakin, jotka lienee Tulimetsän tunnetuinta tuotantoa – ovathan jotkut korusarjat olleet tuotannossa jo kolmekymmentä vuotta. Koruissa Tulimetsällä hohkavat pronssi ja hopea. Valikoimaa täydentävät uniikit veistokset. Taitavissa käsissä metalli taipuu moneksi. ”Taiteella on erityinen merkityksensä työssämme ja elämässämme”, Tulimetsä kertoo. 

Kimmo Tulimetsä

Alun perin Hangosta ponnistava Kimmo Tulimetsä on toiminut seppänä Turussa jo yli 25 vuotta. Yrittäjänä Tulimetsä aloitti 1995–1996 Kustavin käsityökylässä heti Lounais-Suomen käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta metalliartesaaniksi valmistuttuaan. Sopivat työtilat löytyivät kuitenkin Kalastajankadulta Turusta vuonna 1997 ja ahjon tuli on pysynyt Turussa vahvana. 

Uniikit veistokset vievät Tulimetsän luovaa työtä eteenpäin ja hän osallistuukin vuosittain yhteisnäyttelyihin ja pitää yksityisnäyttelyitä. Vuonna 2020 Tulimetsän 25-vuotisjuhlanäyttely oli Kolin luontokeskus Ukossa. Kaliningradin Meripihka-biennaalissa 2019 Tulimetsä sai kunniamaininnan. 
 

Lisätietoja

Suomen käsityön museon museokauppa
p. 014 266 4370, craftmuseum.info [at] jyvaskyla.fi

Tietoja näyttelytilasta

Ikkunagalleria on yksi museon näyttelytiloista, joiden näyttelyitä voi ihailla myös museon ollessa kiinni. Ikkunagalleria on n. 10 m2 laajuinen tila museon katutason ikkunoissa Kauppakadun suuntaan ja tilan läpi kuljetaan museon perusnäyttelyihin. Tilassa esitellään jo kannuksensa saavuttaneiden osaajien tuotteita ja teoksia: käsityöalan ammattilaisia ja taiteilijoita, alan osuuskuntia ja muita yhteenliittymiä.