Hyppää pääsisältöön
Kuva
Keski-Suomen Marttojen käsityökerhon tuotoksia Suomen käsityön museon näyttelyssä syksyllä 2022. Kuva Suomen käsityön museo

Keski-Suomen Martat ry – Käsityökerho: käsitöitä eri tekniikoin

Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 20.9.–13.11.2022. 

Näytönpaikan näyttelyyn voi tutustua kellon ympäri Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa.

Näytönpaikan näyteikkunat valtaa Keski-Suomen Marttojen käsityökerhossa valmistetut käsityöt. Esillä olevissa käsitöissä on käytetty erilaisia tekniikoita myös kierrätys huomioiden. Näyttely on esillä 20.9.–13.11.2022 ja siihen voi tutustua kellon ympäri Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa.

Keski-Suomen Marttojen käsityökerho on perustettu 2006, ja kerhossa työskentely on hyvin vapaamuotoista. Kerhossa kudotaan, virkataan ja askarrellaan jokaisen osallistujan vahvaa osaamista hyödyntäen. Ohjaajia löytyykin monenlaiseen tekemiseen. Kerhon aloitusvuonna ohjausta tarjottiin niin pitsinnypläykseen kuin haarukkapitsinkin tekemiseen. Pirkko Järvisen vuoden 2007 nukkenäyttelyn innoittamana ryhdyttiin nukentekoon, joka onkin jatkunut ihan tähän päivään saakka. 

Käsityökerhossa nousee esiin erilaisia teemoja myös vuodenaikoihin liittyen. Tehdään kransseja ja helmitöitä, askarrellaan kortteja, kokeillaan makrameeta ja erilaisia perinnekäsitöitä tai ommellaan tilkkutöitä sekä painetaan kankaita. Yksi teemoista on myös kierrätysmateriaalien käyttö. Kahvipusseista syntyy kasseja ja koreja, tölkkien nipsuista käteviä amppeleita ja ylijäämäkankaat hyödynnetään kasseihin ja pussukoihin. 

Keski-Suomen Marttojen käsityökerho on opettanut taitojaan myös muille. Osana Marttojen ohjaavaa toimintaa on opetettu nuorille neulomista ja virkkaamista. 

Lisätietoja

Margarita Rosselló Ramón, museolehtori, Suomen käsityön museo, p. 040 701 7452, margarita.rossello@jyvaskyla.fi 

Keski-Suomen Martat ry, p. 050 438 7532, keski-suomen@martat.fi 
www.martat.fi/keski-suomi