Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ritva Purasen suunnittelemaa värikästä kangasta, makeisia ja kuivattuja hedelmiä. Kuva Ritva Puranen
Pääsisältö

Visualisti Ritva Puranen lähtee usein liikkeelle väreistä, jotka hän valitsee tunnetilansa mukaan. Värit ja sävyt keskustelevat keskenään luoden kokonaisuuden. Ritva Purasen näyttely Värien voimaa on esillä Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 10.1.—5.3.2023. 

 - Olen aina rakastanut värejä, muotoja ja niiden keskinäistä dynamiikkaa. Kuvallistaminen vei minut mennessään, kun annoin enemmän aikaa maalaamiselle ja tunnelmien tulkinnalle sen avulla, Puranen kertoo.

Maalatessaan Puranen sukeltaa väreihin ja antaa kädelleen vapauden valita. 

 - Pyrin sulkemaan ajatukset pois ja toimimaan siten, ettei järki sotke tunnetta. Tämä vaihe on usein haastavin, tuolloinhan täytyy ikään kuin asettaa aivolohkojen toinen puoli off-tilaan. Tähän otan avuksi musiikin tai äänikirjat. Kun keskittyy kuulemaansa, on helpompi heittäytyä. Intuitiivisesti maalatessa mieli kevenee ja tunteet saavat puhua. 

Oman erilaisen haasteensa tuovat tilaustyöt, joiden tekemiseen Puranen saa asiakkailta toiveet väreistä ja mahdollisesti myös aiheista.

Joistakin Purasen maalauksista valmistetaan myös arkitaidetuotteita. Arkitaidetuotteet ovat koivuvanerisia tarjottimia ja tarjoilulautoja, puolipellavaisia pyyhkeitä ja puuvillaisia tyynyn päälisiä, arjen ilahduttajia.

 - Mielestäni taiteen tehtävä on tuoda iloa arkeemme. Taiteesta saamme voimaa ja energiaa jokaiseen päivään, Puranen tiivistää. 

Värien voimaa -näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa täyttyy Kesänmuisto-maalauksesta ja siitä jatkojalostetuista arkitaidetuotteista, kuten kotimaisista koivuvanerisista tarjottimista ja keittiöpyyhkeistä. Lisäksi Purasen suunnittelemasta kankaasta on toteutettu mekko, joka nähdään myös näyttelyssä. Purasen tuotevalikoimaan kuuluvat myös erilaiset maalaukset, tarjottimet, pyyhkeet sekä ylijäämäkankaasta valmistetut kangasrusetit. 

Värien voimaa — Ritva Puranen

Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 10.1.—5.3.2023
Näyttelyyn voi tutustua kellon ympäri Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa. 

Lisätietoja

Margarita Rosselló Ramón, Suomen käsityön museo, museolehtori, [email protected], p. 040 701 7452

Ritva Puranen, [email protected], p. 040 731 0300, www.ritvapuranen.com
www.instagram.com/ritva_puranen
www.facebook.com/ritva.puranen.art

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
näyttely