Pohjoismainen kansallispukuseminaari Islannissa 8.‒12.8.2023
Suomen kansallispukukeskuksen asiantuntijat Taina ja Marja Liisa osallistuivat elokuussa Islannissa järjestettyyn pohjoismaiseen kansallispukuseminaariin. Nämä Pohjoismaiset seminaarit kokoavat alan asiantuntijoita kolmen vuoden välein jakamaan tietoa kansallispuvuista Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Norjasta ja Islannista. Tänä vuonna oli osallistujia myös Färsaarilta ja Grönlannista.
Jokainen maa on vuorollaan seminaarin järjestelyvastuussa. Kolmen vuoden kuluttua seminaari on Ruotsissa ja siitä kolmen vuoden kuluttua Suomessa. Teemat vaihtelevat vuosi vuodelta, Islannin seminaarin yhteisenä teemana oli kirjonnat kansallispuvuissa.
Seminaari alkoi 8.8. kokoontumisella Islannin kansallismuseossa Reykjavikissa. Tervetulopuheen piti Islannin kulttuuriministeri Lilja Alfreðsdóttir. Museoon tutustumisen jälkeen siirryimme kongressikeskus Harpaan ihastelemaan rakennusta ja ruokailemaan.
Islannin kansallismuseon sisäänkäynti.
Seminaarin avasi Islannin kulttuuriministeri Lilja Alfreðsdóttir.
Islannin kansallismuseon näyttelyssä kerrottiin islantilaisten omaisuudesta 1800- ja 1900-luvuilla perunkirjojen mukaan.
Kongerssikeskus Harpa Reykjavikissa.
Kongerssikeskus Harpa oli komea myös sisältä.
Kohti seminaaripaikkaa Rykholtia matkasimme bussilla. Matkalla pysähdyimme Borgarnesissa ja tutustuimme pieneen museoon koottuun hienoon islantilaisia kansallispukuja esittelevään näyttelyyn.
Islantilaisten kansallispukujen näyttely Borgarnesissa.
Yksityiskohta islantilaisesta kansallispuvusta.
Läntisessä Islannissa sijaitseva pieni kylä Reykholt on kuuluisa siitä, että keskiajalla se oli islantilaisen runoilijan ja poliitikon Snorri Sturlusonin asuinpaikka. Seminaarin luennot pidettiin kylässä sijaitsevassa koulurakennuksessa.
Koulurakennus Reykholtissa, missä seminaarin luennot järjestettiin.
Opas kertoi altaan olleen aikoinaan Snorrin käytössä.
Luentoja oli runsaasti, sillä jokaisella maalla oli mahdollisuus ilmoittaa mukaan kaksi luennoitsijaa. Suomen luennoitsijoina olivat Bragen kansallispukukonsultti Maria Lindén, joka kertoi Bragen kokoelmien tykkimyssyistä sekä KTM Inga Pihlhjerta, joka kertoi karjalaisista kansallispuvuista.
Kansallispukukonsultti Maria Lindén oli toinen Suomen luennoitsijoista.
Luennoissa saimme tutustua muun muassa ruotsalaisiin kirjottuihin taskuihin ja kansallispukuihin, Grönlannin ja Färsaarten kansallispukuihin sekä Tanskan kirjoneulottuihin käsineisiin. Luennoissa oli runsaasti kuvamateriaalia, mutta osa luennoitsijoista oli tuonut mukanaan myös vaatekappaleita ja asusteita esiteltäväksi.
Tove Jensen kertoi tanskalaisista kirjoneulotuista käsineistä.
Hylkeennahasta valmistetut sortsit, jotka ovat osa grönlantilaisen naisen kansallispukua.
Luentojen välissä oli myös lyhyempiä esittelyjä eli ”speakers cornereita”. Kansallispukukonsultti Taina Kangas kertoi Suomen kansallispukukeskuksen työstä ja uusimmista kansallispukumalleista. Soja Murto ja Pia Ala-Äijälä kertoivat Suomen kansallispukuyhdistys Raidan Tietokirstu-hankkeesta.
Torstai-iltana oli työpajoja, joissa tutustuttiin eri maiden kirjontatekniikoihin. Suomen työpajaa piti Soja Murto, joka opetti karjalaisia kirjontoja.
Kansallispukuvalmistaja Soja Murto opetti karjalaista kirjontaa.
Karjalaisen kirjonnan harjoittelua.
Seminaarin kohokohta on aina juhlaillallinen, johon kaikki pukeutuvat kansallispukuihin.
Islantilaiset seminaariosallistujat kansallispuvuissaan.
Pohjoismaiseen kansallispukuseminaariin osallistujat kansallispuvuissaan.
Seminaariohjelmaan kuului myös tutustumista Islannin upeisiin nähtävyyksiin. Viimeisenä päivänä kävimme Gullfossin putouksella, Pingvellirin kansallispuistossa sekä Haukadalurissa, geotermisellä alueella, jossa on kuumia lähteitä, geysirejä ja kiehuvia mutalampia.
Gullfoss-putoukset.
Toiminnassa oleva geysir Strokkur.
Seminaariohjelma oli tiivis ja antoisa ja siihen sisältyi paljon muutakin, kuin mitä tässä olemme kertoneet. Tietoa tuli runsaasti ja samoin uusia ystäviä. Seminaarin isoin anti onkin pohjoismainen verkostoituminen kansallispukuasiantuntijoiden kesken. Hienot retket ainutlaatuiseen Islannin luontoon kruunasivat seminaariviikon. Kolmen vuoden kuluttua Ruotsissa tapaamme jälleen ja silloin teemana on miesten kansallispuvut.
Suuret kiitokset Islannille hienosti järjestetystä seminaarista!
Suomen kansallispukukeskus järjestää jokaisen Pohjoismaisen kansallispukuseminaarin jälkeen loppuvuodesta Seurantaseminaarin, jossa esitellään seminaarin antia kansallispukuharrastajille. Tänä vuonna seurantaseminaari pidetään perjantaina 24.11. klo 12-15.30. Luennot myös striimataan museon Youtube-kanavalle.
Teksti ja kuvat: Marja Liisa Väisänen ja Taina Kangas.