Kansallispukukeskuksessa luetteloidaan kansallispukujen mallipukukokoelmaa
Suomen kansallispukukeskus tallentaa kokoelmiinsa suomenkielisen alueen kansallispukuja sekä niihin liittyvää aineistoa. Kansallispukukeskuksen kokoelma karttuu pääsääntöisesti lahjoitusten kautta ja yksi merkittävä lahjoituskokonaisuus on Suomen Kansallispukujen Ystävät ry:n lahjoittama mallipukukokoelma.
Mallipukukokoelma perustuu Helsingissä toimineen Suomen kansallispukuneuvoston pukututkimuksen myötä karttuneeseen aineistoon, joka sisältää tutkimustyön perusteella valmistuneet kansallispuvut ja niihin liittyvät kirjalliset aineistot. Mallipukukokoelma siirtyi Kansallispukukeskukseen ensin deponoituna, eli sijoitettuna kokoelmana 1990-luvulla. Kansallispukuneuvoston lopetettua toimintansa vuonna 2010 mallipukukokoelmasta tuli lahjoituksen myötä osa Kansallispukukeskuksen esine- ja arkistokokoelmia.
Säilytykseen tullut eli deponoitu mallipukukokoelma nimettiin D-kokoelmaksi. Kun kokoelma lahjoitettiin myöhemmin Kansallispukukeskukselle, säilytettiin sen tunnuksena sama D-alkukirjain, jonka avulla mallipukukokoelman sisältämät esineet voidaan tunnistaa erilleen muista keskuksen kokoelmissa olevista esineistä. Myös pukuihin liittyvä tutkimustoiminta yhteistyössä kansallispukuraadin ja puvun taustayhteisön, esimerkiksi kotiseutuyhdistyksen kanssa, on osa Kansallispukukeskuksen toimintaa. Mallipukukokoelma karttuu siis nykyisin Kansallispukukeskuksen koordinoiman tutkimustyön tuloksena.
Kansallispukuja on mallipukukokoelmassa tällä hetkellä runsaat sata, uusimpana kokoelmaan on liitetty tänä syksynä julkistettu Oriveden tarkistettu naisen kansallispuku.
Ikaalisten naisen kansallispuku on yksi kokoelmaan tallennetuista uusimmista puvuista. Kuvassa yksityiskohta hameen raidoituksesta.
Mallipukukokoelman pukukokonaisuuksia ja niiden yksittäisiä osia on luetteloitu tämän vuoden aikana Kansallispukukeskuksen esinekokoelmiin Kansallispuvut Finnaan -projektissa. Mallipukukokoelman pukuaineisto on erittäin laaja kokonaisuus ─ siihen sisältyy yli tuhat yksittäistä kansallispuvun osaa, joista on tällä hetkellä luetteloitu noin 1/3.
Kaikki nyt luetteloidut puvut ovat naisten kansallispukuja, sillä luetteloinnin sujuvuuden kannalta on helpompaa ja nopeampaa luetteloida yhtäjaksoisesti samankaltaista esineistöä. Luetteloinnissa mallipuvuista on kirjattu kokoelmahallintajärjestelmään sekä pukukokonaisuuteen liittyvät yleiset tiedot että yksittäiseen puvun osaan liittyvät, yksityiskohtaisemmat tiedot. Pukukokonaisuuteen liittyviä yleisiä tietoja ovat esimerkiksi puvun tutkimustyöhön, esikuva-aineistojen kartoittamiseen ja taustayhteisöön liittyvät tiedot. Puvun yksittäisistä osista luettelointitietoihin on kirjattu mm. materiaalit, värit, mitat, käytetyt työtavat sekä valmistajatiedot. Tämän lisäksi yksittäiset puvun osat on valokuvattu ja kuvat on liitetty osaksi luettelointitietoja.
Luetteloinnissa käytetyt tiedot sekä pukukokonaisuuksista että niiden yksittäisistä osista pohjautuvat mallipukukokoelmaan kuuluvaan kirjalliseen tutkimusaineistoon, joka on muodostunut pukutarkistuksien ja uusien pukumallien kokoamisten yhteydessä. Mallipukujen moninaiset käsityötekniikat, lukuisat eri materiaalit sekä usealle eri vuosikymmenelle ajoittuvat valmistusajankohdat ovat tehneet kokoelman luetteloinnista sekä mielenkiintoista että haastavaa.
Joutsenon naisen kansallispuvun tinavyö ja siihen liittyvää kirjallista aineistoa.
Nyt luetteloiduissa mallipuvuissa on mukana pukuja tai niiden osia kokoelman alkuajoilta, eli 1980-luvulla valmistuneista, aina 2010-luvun lopulla valmistuneisiin. Mallipukujen luettelointi on pääsääntöisesti edennyt sen mukaan, kuinka pukukokonaisuudet ovat olleet käytettävissä, sillä mallipukukokoelma ja sen osat ovat, poiketen hieman tavanomaisista museokokoelmien aineistoista, jatkuvasti myös opetus- ja näyttelykäytössä. Tästä johtuen esimerkiksi kokoelman uusimpien pukujen luettelointitietoja ei ole vielä saatavilla, mutta nyt luetteloiduista pukukokonaisuuksista löytyy varmasti jo paljon mielenkiintoista tutkittavaa ja nähtävää.
Mallipukukokoelman luettelointitietoja tullaan liittämään osaksi Suomen käsityön museon Finna.fi-hakupalvelua (skm.finna.fi) ensi vuoden alkupuolella. Mallipuvuista tulee hakupalveluun saataville perustietoja, kuten värejä, mittoja, valmistukseen liittyviä tietoja sekä valokuvia. Mallipukukokoelman luettelointitietoja voi hakupalvelusta etsiä esimerkiksi kokoelman nimellä (kansallispukujen mallipukukokoelma), puvun nimellä (Saarijärven naisen kansallispuku) tai puvun osan nimellä (päähine). Mallipukukokoelman luettelointityötä tullaan jatkamaan mahdollisuuksien mukaan pukukokonaisuuksien ja niiden yksittäisten osien tietojen tallentamisella sekä tarvittaessa jo luetteloitujen kokoelman osien tietojen täydentämisellä.
Jaalan naisen kansallispuvun pienikokoinen vyötasku on erittäin runsas kirjonnoiltaan.
Teksti ja kuvat: Sari Perhonen-Pirttiniemi